14 vizite în Rusia în ultimii trei ani și toate fără rezultate! De ce Igor Dodon nu merită un nou mandat la șefia statului

141

Politologi ruși, experți în ale campaniilor electorale, consultanți ai Kremlinului și întregul stat rus este implicat în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Faptul că Federația Rusă este omniprezentă în campaniile electorale ale mai multor țări nu mai reprezintă o surpriză. Chiar și așa, în unele cazuri, implicarea depășește orice limite. Unul dintre exemplele în care Federația Rusă a trecut de liniile roși, sunt alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Un prim pas în acest sens a fost mesajul public al președintelui rus Vladimir Putin, adresat moldovenilor, în care îi îndeamnă să-l voteze pe Igor Dodon. Amintim că în acel mesaj video, Vladimir Putin a făcut mai multe declarații care nu corespund adevărului, declarații care manipulează și dezinformează opinia publică.

Să nu uităm și de alte descoperiri în care se menționează că ofițeri FSB, mercenari Wagner și suspecți de implicare în asasinate, fac parte din campania electorală al președintelui Igor Dodon.

Desigur, cu vedere nu pot fi trecute și declarațiile lui Igor Dodon în urma votului din 1 noiembrie, atunci când a vociferat mai multe fake-uri despre contracandidata sa, Maia Sandu.

Acum, în prag de turul doi și la doar câteva zile până la scrutinul care va fi decisiv, Federația Rusă va încerca să-și impună amprenta pentru ca președintele pe care-l controlează și este șantajabil, să mai câștige un mandat.

Un prim pas în influențarea alegerilor care vor urma în data de 15 noiembrie a fost făcut acum câteva zile, când în conturile Ministerului Finanțelor au ajuns aproximativ 60 de milioane de lei, echivalentul a 275 de milioane de ruble rusești. Autoritățile au anunțat că această asistență financiară este una nerambursabilă, însă nu precizează în baza la ce înțelegeri a fost oferită această sumă. Astfel, iată că Federația Rusă afectată de ieftinirea petrolului și de pandemia de COVID-19, a decis să ofere moldovenilor 275 de milioane de ruble fără ca aceștia să aibă vreun angajament.

Rusia va încerca să utilizeze toate resursele pe care le are pentru a-l scoate învingător pe Igor Dodon. De ce? Pentru că Rusiei, având trupe pe teritoriul țării noastre, nu-i este convenabil un președinte care va încerca să le scoată. Rusiei, fiind o țară coruptă, nu-i este convenabil un președinte cu aspirații democratice. Rusiei, fiind o țară în care justiția nu are nume, nu-i este convenabil un președinte care va opta pentru o reformă a justiției. Rusiei,  fiind o țară care a acaparat teritorii la care nu are nici dreptul moral, nici legal, nu va accepta un președinte care are aspirații NATO. Acestea sunt doar câteva argumente de ce electoratul moldovean nu trebuie să susțină un candidat pentru funcția de președinte care-l admiră pe ultimul dictator al Europei, Alexandr Lukașenko.

Amintim că după ce, din 9 august, Lukașenko, prin intermediul forțelor de ordine, își omoară în bătăi proprii cetățeni, iese în fața acestora cu arma, Igor Dodon a declarat că îl admiră pe președintele belarus.

În decursul a zeci de ani, Republica Moldova a fost un aliat fidel al Federației Ruse, iar în prezent suntem rămași în urmă cu zeci de ani de evoluția statelor europene. Cetățenii moldoveni trebuie să înțeleagă că odată cu preluarea unui alt mandat de către Igor Dodon, Republica Moldova va rămâne la fel de vulnerabilă în fața agresiunii rusești, așa cum se întâmplă în Belarus, Ucraina, dar și alte stat pe care le-a agresat anterior.

După blocajele economice pe care le-a organizat Federația Rusă și embargouri impuse statului moldoveneasc, electoraul trebuie să realizeze că votul acordat candidatului Igor Dodon este în detrimentul fiecărui cetățean din această țară.

Revenind la exemple mult mai recente, atunci cetățenii moldoveni trebuie să analizeze care este rezultatul celor patru ani de președinție al lui Igor Dodon. Președintele moldovean s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin de cel puțin 14 ori în ultimii trei ani, iar cu liderii statelor europene – doar de trei ori.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și