FAKE | România îndreaptă sisteme antiaeriene și HIMARS la granița cu Republica Moldova

0 2.720

Pe Twitter și Telegram se răspândește un fals potrivit căruia România ar fi adus echipamente militare la granița cu Republica Moldova, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană și lansatoare de rachete Himars.

În special, video-ul a fost difuzat de canalele Telegram cu retorică pro-rusă.

De asemenea, utilizatorii Twitter au răspândit activ video-ul, insistând că „românii și-au trimis armata la granițele Moldovei pentru a o folosi împotriva Rusiei dacă Kremlinul refuză să-și retragă trupele din Transnistria”.

Publicația românească MediaFax.ro a răspândit și ea acest fals, indicând că „Moldova se pregătește de apărare”. Publicația face referire la „mass-media rusești”, care susțin că echipamentul s-ar îndrepta spre Republica Moldova.

Autorul articolului amintește, de asemenea, că „Maia Sandu a cerut recent sisteme de apărare aeriană pentru a proteja cerul de rachetele rusești”. Până acum, însă, România nu și-a recunoscut oficial acordul de a furniza Republicii Moldova astfel de sisteme.

Videoclipul original datează de la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie și a fost filmat în orașul Alba Iulia, unde a avut loc o paradă militară pe 1 decembrie pentru a marca Ziua Națională a României.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata