5G nu este periculos pentru sănătate, nu provoacă cancer, depresii sau alte boli

209

În ultimele săptămâni internetul a fost împânzit de informații, articole și video-uri care vorbesc despre 5G. Majoritatea materialelor  au un ton apocaliptic, iar informațiile sunt vagi, prezentând opinia unor oameni de știință anonimi, care spun că 5G este un pericol. Moldova.org a analizat teoriile conspiraționiste din jurul acestui subiect.

5G este a cincea generație a rețelelor de telefonie mobilă transmise prin unde electromagnetice. Zona de servicii a acestei rețele este împărțită în mici regiuni geografice numite celule. Toate dispozitivele wireless 5G dintr-o celulă sunt conectate la internet și la rețeaua telefonică prin intermediul undelor radio printr-o antenă locală din celulă. Principalul avantaj al noilor rețele este că acestea vor avea o bandă de frecvență radio mai mare, oferind viteze de descărcare mai rapide. Astfel, un film se va descărca nu în câteva minute, ci în câteva secunde. De asemenea, noua tehnologie le va permite producătorilor auto să construiască automobile fără pilot, care vor putea fi teleghidate. Datorită creșterii lățimii de bandă, aceste rețele vor putea fi folosite nu doar de telefonia mobilă, dar și ca furnizori generali de servicii de internet pentru laptopuri și computere. Telefoanele 4G actuale nu vor putea utiliza noile rețele, ceea ce va necesita noi dispozitive wireless 5G activate.

Cu toate acestea, ideea instalării și folosirii noilor tehnologii wireless a generat  zeci de teorii ale conspirației și foarte multe frici. Spațiul online a fost acaparat nu doar de știri despre COVID-19, dar și despre „impactul distrugător” cauzat de 5G. Sinucideri, depresie, cancer, boli cardiovasculare, depresia, încălzirea globală – de toate acestea s-ar face vinovată, spun unii, noua tehnologie, care nu a reușit să fie folosită decât în unele țări.

Nu au întârziat să apară publicații de acest fel și în Republica Moldova. Mai mult, un grup de oameni a lansat o petiție publică în care vor să ceară Guvernului anularea instalării acestor antene pe teritoriul țării. Pentru că acestea ar cauza, spun ei, cancerul, pierderea sarcinilor, autism, distrugerea ADN-ului, boli cardiovasculare, obezitate, diabet, calitate scăzută a spermei, etc. De asemenea, ei spun că 5G ar distruge albinele, insectele și copacii. Petiția a fost semnată online de peste 4100 de internauți, deși autorii ei susțin că „pentru a învinge” trebuie să fie semnată de peste 300 de mii de persoane.

Deși în luna martie 2019 unii furnizori de telefonie mobilă din Republica Moldova au prezentat, în cadrul evenimentelor publice, avantajele și capacitățile noii tehnologii 5G, totuși, aceasta nu a fost oficial lansată, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) anunță că nu a oferit niciun act permisiv pentru desfășurarea testării și exploatării rețelelor și echipamentelor 5G pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, în prezent, furnizorii de servicii și rețele de comunicații electronice terestre mobile au dreptul să utilizeze servicii de comunicații electronice în baza tehnologiilor 2G (GSM), 3G (UMTS) și 4G (LTE).

Explicații și experți

Fizicianul Victor Ceban dă asigurări că radiațiile electromagnetice sunt inofensive și nu afectează sănătatea oamenilor. „Oamenii se sperie când aud de cuvântul radiație, pentru că pun totul la grămadă: radiația nucleară, Cernobîl, Roentgenul, undele electromagnetice, lumina etc”, remarcă fizicianul. El spune că, de fapt, radiațiile sunt de două tipuri: ionizante și ne-ionizante. Radiațiile ionizante sunt cele care schimbă structura chimică a celulei. Efectele acesteia sunt întotdeauna dăunătoare corpului, însă, undele electromagnetice nu fac parte din această categorie. Citește articolul integral pe Moldova.org.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și