Victoria Furtună, candidatul marionetă al oligarhilor fugari și susținătoare aprigă a Kremlinului

284

Soldații ruși dislocați ilegal în Transnistria „păstrează pacea în regiune”. Este afirmația scandaloasă a candidatei independente pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, Victoria Furtună. Mai mult, în ziua în care s-a lansat oficial în campanie, Furtună a declarat că dincolo de Nistru „nu sunt militari străini”. Candidata a mai promis „să interzică propaganda LGBT”, după modelul Georgiei. 

Să analizăm însă cât de independentă este această candidată, care fără a fi întrebată a spus din start, când și-a anunțat intenția de a pretinde la fotoliul de președinte, că „Nu sunt și nici nu stă nimeni în spatele meu, nici (Veaceslav) Platon nici Plahotniuc, nici Șor. Absolut niciuna dintre aceste persoane și nici „mâna Moscovei” nu stă în spatele meu.”

O evaluare mai detaliată a comportamentului Victoriei Furtună, care a apărut brusc pe scena politică fără nicio șansă reală de a obține măcar un procent din voturi, sugerează că rolul ei ar putea fi acela de a susține campania electorală a candidaților susținuți de Kremlin. Există speculații conform cărora Victoria Furtună a fost introdusă în această competiție electorală exclusiv pentru a promova anumite mesaje de propagandă, fiind susținută financiar de cei care reprezintă interesele Moscovei în perspectiva alegerilor prezidențiale din această toamnă.

Lansarea de la Tiraspol

Victoria Furtună a demonstrat aspiraţiile pro-ruse şi atunci când a spus că va candida la alegerile prezidenţiale. „Marele anunţ” a fost făcut de la Tiraspol, capitala republicii nerecunoscute din stânga Nistrului, pe fundalul unui monument sovietic și a steagului nerecunoscut al regiunii.

„Sunt sigură ca cunoștințele mele profesionale și abilitățile de lider vor aduce pace, liniște și prosperitate în casa noastră comună – Republica Moldova”, a scris Victoria Furtună pe pagina de Facebook.

În clipul său video, filmat aparent în Piața Suvorov din Tiraspol, ea susține că actuala guvernare de la Chișinău ar urmări să atragă Republica Moldova în războiul din Ucraina, inclusiv prin dezghețarea conflictului din regiunea separatistă transnistreană.

„Voi face tot posibilul pentru ca războiul să nu vină în casa noastră comună”, a spus Victoria Furtună.

Acuzații similare cum că actuala guvernare de la Chișinău ar urmări să atragă țara în război sunt lansate cu regularitate de oficialități de la Moscova și propaganda rusă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022. Autoritățile moldovene au respins în repetate rânduri aceste speculații, reafirmând, totodată, opțiunea sa pentru soluționarea exclusiv pe cale pașnică a conflictului transnistrean.

Propaganda pro-rusă

După ce a renunțat la funcția de procuror, Victoria Furtună a început o campanie intensă de atacuri împotriva guvernului de la Chișinău. Acuzațiile ei sunt practic aceleași  cu cele formulate de Partidul Socialiștilor și de organizațiile politice asociate lui Ilan Șor.

Fostul procuror a afirmat public că Republica Moldova se confruntă cu o corupție endemică și că este un stat capturat de conducerea actuală. Noua politiciană a criticat și referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Deținătoare a cetățeniei române și chiar beneficiind de indemnizații din partea statului român, Furtună a îndemnat populația să se identifice ca moldoveni.

În același timp, Furtună a omagiat „eroii care au luptat pentru eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă” și a mulțumit autorităților maghiare, care au relații cu Moscova, pentru eforturile depuse în direcția realizării obiectivelor strategice pe continentul european prin intermediul dialogului diplomatic.

Suținere din partea preoților pro-ruși. Mesajul lui Markel
Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, s-a angajat deschis să facă campanie electorală pentru candidata la funcția de președinte, Victoria Furtună, deși, conform legii, biserica trebuie să rămână separată de stat și să fie o structură apolitică.
La soborul preoțesc din 24 septembrie de la Catedrala Eparhială a „Sfinților Împărați Constantin și Elena” din Bălți, episcopul Marchel a dovedit că a încălcat inclusiv sfintele jurăminte și a venit cu un îndemn de susținere a candidatei la funcția de președinte, Victoria Furtună, notează NordNews.

„Dar iată, ați privit pe ecran o femeie firavă, o creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită, Victoria Furtună. Totuși, s-a ridicat împotriva acestora. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i mulțumim, să-i dorim la mai mult și la mai mare. Permiteți-mi, în numele dvs., să ajungă și ea factor decizional în țară, pentru că este capabilă să promoveze legi creștine. Și aici avem un frate de-al ei, un lucrător, care se numește Denis. Vreau să-i oferim și lui cuvântul, pentru că avem o agendă încă lungă. Să-i mulțumim și să-l rugăm să transmită mulțumirile noastre doamnei Victoria”, a declarat episcopul de pe amvon.

Presa a scris despre faptul că Victoria Furtună ar fi unul din candidații mascați ai lui Ilan Șor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. De asemenea, aceasta ar fi sprijinită de autoritățile secesioniste din Transnistria de unde a vociferat public mai multe teze ale propagandei rusești, conform căreia Chișinăul ar intenționa atacarea regiunii separatiste, lucru infirmat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

După ce și-a încheiat predica, Marchel i-a oferit cuvântul lui Denis Roșca, persoana de încredere a Victoriei Furtună, care în trecut a colaborat cu liderul partidului PACE, condus de Gheorghe Cavcaliuc. La rândul său, Denis Roșca a ținut „o lecție de istorie” cu date eronate din propaganda sovietică în fața preoților și a câtorva enoriași adunați la catedrală. Roșca a vorbit cu mesaje anti-Uniunea Europeană și anti-referendumul de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, care va fi organizat odată cu prezidențiale pe 20 octombrie.

„Vă îndemn să redevenim curajoși, să redevenim din nou puternici, să fim cei care spun că ce este al nostru este al nostru. Voi aveți grijă de țările voastre, ocupați-vă de altceva. Și nu veniți la noi, așa cum noi nu venim la voi. Vă mulțumesc pentru faptul că mențineți credința în suflet”, a spus Denis Roșca.

Făcând propagandă pentru Victoria Furtună, episcopul Marchel încălca public recomandările Mitropoliei Moldovei din 21 august curent, care condamnă vehement implicarea clericilor în politică sau activități de propagandă.

Marchel a venit și cu un mesaj anti Uniunea Europeană, promovând falsurile ce se regăsesc și în propaganda rusă.

„Pe fundalul catastrofal al realității creștinești cotidiene, unde sunt create toate condițiile legitime pentru pătrunderea lupului în turma oilor, straniu de tot pare tăcerea noastră, mai ales liniștea plină de indiferență a unor preoți, care încearcă să-și justifice inactivitatea lor prin fraza ștearsă, expresie palidă, trasă de urechi, cum ar fi: „Eu nu mă amestec în politică”. Dar ce ne facem când politicul, cu toată murdăria sa, dă buzna pe nepoftite în biserica lui Hristos. Ne putem oare justifica inactivitatea, adică lipsa de opunere prin fraza că „Eu nu fac politică”, nu seamănă asta cu trădare? Tăcem toți, de parcă ar fi toate bune și frumoase, pe când vrăjmașul mântuirii sufletului omenesc sporește în activitatea drăcească, implementând diferite proiecte pilot, unul mai caraghios decât altul, mai distrugător”, declară Marchel, Episcopul de Bălți și de Fălești.

Marchel, omul Kremlinul în sânul Bisericii. Ce promovează

Episcopul Marchel a fost implicat până în prezent în numeroase scandaluri. El a promovat dintotdeauna narațiunile Federației Ruse și a fost împotriva valorile europene. În campaniile electorale, mergând împotriva legii, a susținut mereu candidați pro-ruși.

În iulie, anul curent, mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia au mers la Moscova la o conferinţă organizată de Institutul Ţărilor CSI, dedicată viitorului Republicii Moldova. Printre participanţi a fost şi deputatul socialist Bogdan Țîrdea. Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel a transmis un mesaj antiromânesc şi a promovat extinderea influenței ruse în Republica Moldova.

Potrivit portalului Institutului Ţărilor CSI, episcopul Marchel a susținut într-un discurs că Mitropolia Basarabiei ar acapara lăcașele de cult aflate în gestiunea Mitropoliei Moldovei.

„Un rol deosebit în contracararea Bisericii Ortodoxe canonice a Moldovei îl joacă așa-numita „Mitropolie Basarabiei” a Patriarhiei Române, care este un factor destabilizator în Republică… Este necesar să se ia toate măsurile pentru extinderea prezenței Rusiei, a culturii ruse și a difuzării mass-media în limba rusă în Republica Moldova. De asemenea, este necesar să se stabilească un dialog între Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Română prin canale bisericești”, a spus Marchel, citat de TVR Moldova. 

Va urma.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și