700.000 de copii ucraineni au fost „transferați” în Rusia de la începutul războiului, dezvăluie comisarul rus pe care CPI vrea să îl aresteze

51

Rusia a „primit” peste 700.000 de copii ucraineni după ce și-a lansat, anul trecut, „operațiunea specială” din Ucraina, a declarat comisarul prezidențial rus pentru drepturile copilului, într-un raport publicat duminică, 30 iulie, potrivit The Moscow Times.

Începând „din februarie 2022, Federația Rusă a primit aproximativ 4,8 milioane de locuitori din Ucraina și din republicile din Donbas (Donețk și Luhansk, n.r.), dintre care peste 700.000 sunt copii”, menționează raportul.

O „majoritate covârșitoare” dintre cei 700.000 de copii ucraineni au ajuns în Rusia împreună cu părinții sau rudele lor, a precizat comisarul pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, fără a oferi mai multe detalii.

Raportul ei enumeră 1.500 de orfani care au fost „evacuați” în Rusia din regiunile separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, dintre care 380 au fost între timp adoptați de părinți ruși.

Raportul nu menționează orfanii din alte teritorii ucrainene, notând doar că 52 de orfani din regiunea Herson, ocupată de forțele ruse, au fost transportați „temporar”, în noiembrie 2022, în peninsula anexată Crimeea.

Maria Lvova-Belova și președintele Vladimir Putin se află sub incidența a două mandate de arestare emise de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru „deportarea ilegală” a sute de copii ucraineni.

O anchetă susținută de ONU a stabilit că transferul forțat și deportarea copiilor ucraineni de către Moscova în teritoriile controlate de Rusia reprezintă o crimă de război.

Kremlinul a respins mandatul CPI ca fiind „nul” din punct de vedere juridic, deoarece Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții de la Haga.

Kievul afirmă că aproximativ 19.500 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia de la începutul invaziei, mulți dintre ei fiind plasați în instituții și centre de plasament.

Alți 15.500 de copii au fost găsiți între timp, iar 386 au fost returnați de către Rusia, potrivit bazei de date a guvernului ucrainean intitulate „Copii pe timp de război”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și