Ameninţările din spaţiul tehnologic ar putea fi contracarate prin înfiinţarea unui Interpol în domeniul securităţii cibernetice

228

Premierul israelian Naftali Bennett a lansat la conferinţa Cyber Week 2021 de la Tel Aviv iniţiativa unei agenţii globale de securitate cibernetică, iar experţii în domeniu consideră că aceasta ar putea fi mai degrabă un Interpol în spaţiul cibernetic, decât o formă de cooperare la nivelul ONU.

Premierul israelian Naftali Bennett a catalogat, în cadrul unui discurs susţinut săptămâna trecută la conferinţa Cyber Week 2001, atacurile cibernetice drept una dintre principalele ameninţări ”la adresa securităţii naţionale şi (…) una dintre principalele ameninţări globale”.

”Dacă eşti o ţară cu intenţii rele şi în trecut aveai nevoie pentru un atac de un avion, de comandouri sau de un atentator cu bombă, acum poţi face asta doar cu un atac cibernetic. Ai nevoie de inteligenţă, cunoştinţe, experienţă şi un bun acces la internet. Azi cea mai bună cale de a ataca o altă ţară, o altă industrie, este un atac cibernetic. Asta se va întâmpla din ce în ce mai mult. Va creşte exponenţial. Iar asta mă îngrijorează”, a spus Bennett.

Cu acest prilej, Naftali Bennett a anunţat planuri privind o nouă iniţiativă în domeniul securităţii cibernetice la nivel internaţional. În discursul său de la universitatea din Tel Aviv, Bennett le-a cerut celorlalte state să se alăture Israelului în acest demers.

”Lucrăm la formarea unei agenţii globale de securitate cibernetică cu scopul de a ne uni şi de a ne combina forţele şi resursele”, a spus el, adăugând că este necesar ca multe naţiuni să se alăture acestei noi iniţiative, pentru că ”dacă luptăm singuri, vom pierde, dar dacă luptăm împreună, vom câştiga”.

Profesorul Isaac Ben-Israel, preşedintele conferinţei Cyber Week 2021 şi directorul Centrului de cercetare interdisciplinar în domeniul cibernetic (ICRC) al Universităţii din Tel Aviv, crede că premierul israelian nu s-a referit la o structură de tipul celor formate în cadrul ONU.

”Nu cred că a vorbit despre ONU, pentru că ONU este condus de state şi statele au mereu propriul interes şi chiar dacă se pun de acord asupra unui lucru nu este atât de simplu să spună acest lucru deschis. Cred că s-a gândit mai degrabă la ceva ca Interpolul, organizaţia internaţională de cooperare între forţele de poliţie, dar vorbim despre cyber, nu despre poliţia normală. Cred că la aşa ceva s-a gândit, în special în spaţiul tehnologic”, a spus Isaac Ben-Israel în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti străini pe marginea conferinţei Cyber Week.

Citește articolul integral aici: https://www.agerpres.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și