Un an de la protestele violente din Belarus

154

La un an  de la alegerile prezidențiale din Belarus, care au avut loc pe 9 august 2020, activiștii civili din diferite țări au organizat mitinguri de solidaritate cu participanții la protestele din Belarus.

La Stockholm, la demonstrație au participat ministrul suedez de externe Ann Linde, ministrul culturii Amand Lind și activista de mediu Greta Thunberg.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a publicat duminică, 8 august, o declarație „ despre alegerilor prezidențiale trucate din 9 august 2020 în Belarus”. Documentul menționează că, în urmă cu un an, „speranțele poporului din Belarus pentru alegerea liderului legitim al țării au fost puternic distruse”.

Uniunea Europeană apreciază lupta neîncetată și curajoasă a poporului din Belarus pentru respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, chemarea belarușilor pentru alegeri noi și democratice. „Un an mai târziu, acest apel se dispersează. Regimul lui Lukshenko reprimă societatea, adâncind decalajul cu poporul belarus”, se arată în declarație. Conducătorul nerecunoscut al UE la Minsk „ignoră statul de drept și obligațiile internaționale ale Belarusului și obligațiile din domeniul drepturilor omului”.

La 8 august, s-au ținut mitinguri de solidaritate cu Belarus la Varșovia și Bialystok.

Principalul adversar politic al lui Lukașenko, Svetlana Tikhanovskaya, a respins votul din 9 august. Ea a numit alegerile trucate și a spus că a câștigat 60-70 la sută din voturi. Pe 14 august a fost anunțată crearea Consiliului de coordonare a opoziției, a cărei listă a membrilor a fost deschisă oricui nu a recunoscut rezultatele anunțate de regimul Lukashenko.

În 12 octombrie, Consiliul de coordonare a emis un ultimatum care a cerut președintelui nelegitim să oprească represiunile, să-i elibereze pe cei arestați și să demisioneze din funcția de șef de stat până pe 25 octombrie. După ce Lukashenko a refuzat să respecte cerințele oponenților săi, unele întreprinderi au anunțat că intră în grevă.

Curând, în câteva luni, întreaga mișcare de protest deschisă din Belarus a fost suprimată.

La 1 septembrie, Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a raportat 450 de cazuri documentate de tortură și abuz asupra deținuților. Până la sfârșitul anului 2020, Centrul pentru Drepturile Omului de la Viasna a colectat o mie de dovezi documentate legate de tortură.

Luni, 9 august, mass-media oficială din Belarus a anunțat o „Mare conversație cu președintele”. Agenția de știri BELTA a raportat că Lukashenko „se va întâlni cu jurnaliști și reprezentanți ai publicului”.

Sursa: www.svoboda.org

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și