Belarusul declară „extremist” un grup de hackeri care revendică atacul asupra reţelei Ministerului de Interne

156

Autorităţile belaruse au declarat miercuri drept „extremist” un grup de hackeri care susţine că se află în spatele unui atac cibernetic masiv împotriva reţelei informatice a Ministerului de Interne de la Minsk, în semn de protest faţă de represiunea împotriva opoziţiei, comisă de regim.

Acest grup, autointitulat Kiber Partizanî (Partizanii cibernetici), a început să publice luna trecută ceea ce el prezintă a fi înregistrări audio cu oficiali ai Ministerului de Interne belarus ordonând utilizarea violenţei împotriva protestatarilor opoziţiei.

Acest atac cibernetic a fost revendicat de hackeri ca fiind „cel mai mare din istoria Belarusului”, iar grupul publică înregistrări audio pe Telegram aproape în fiecare zi. De asemenea, ei au dezvăluit informaţii personale despre cei responsabili, potrivit hackerilor, de reprimarea manifestaţiilor.

„Regimul terorist continuă represiunea, decimând societatea civilă şi media independente. Răspunsul nostru este o lovitură dată sistemului punitiv”, indică gruparea pe Telegram.

La rândul său, Ministerul de Interne belarus a anunţat miercuri că două canale Telegram având legătură cu grupul de hackeri respectiv au fost clasificate drept „extremiste” pentru „discreditarea forţelor de ordine şi a reprezentanţilor organelor guvernamentale” şi „incitare la vrajbă socială”.

Desemnarea drept „extremist” înseamnă că difuzarea oricărui mesaj de pe cele două canale poate duce la o amendă sau chiar arestare. De asemenea, poate avea ca efect o creştere a penalităţilor suportate de membrii sau de susţinătorii financiari ai grupului.

Comentând despre desemnarea lor ca „extremişti” miercuri pe Telegram, hackerii au indicat :”Fără niciun dubiu, este un semn al calităţii muncii noastre!”

Autorităţile belaruse desfăşoară de luni de zile o represiune severă a mişcării de contestare apărută în urma alegerilor considerate fraudate pe scară largă în favoarea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în august 2020. Oponenţi ai regimului au fost arestaţi sau constrânşi la exil, în timp ce numeroase organizaţii neguvernamentale şi media independente au fost închise de justiţie.

Sursa: https://www.agerpres.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și