Lobbyștii germani sar în apărarea Gazpromului
Scumpirea gazului nu este o consecință a unei politici deliberate a Federației Ruse, potrivit Comitetului de Est al Economiei Germane. Potrivit lobbyiștilor germani, Gazprom își îndeplinește obligațiunile contractuale.
Prețurile majorate pentru gaz nu sunt rezultatul unei penurii create în mod deliberat de Rusia, potrivit Comitetului de Est al economiei germane (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft). Printre motive, alături de redresarea economiei globale, se numără lucrările necesare de întreținere și reparații la conductele europene, precum și cererea mare de gaz natural lichefiat (GNL) în Asia, a declarat marți, 21 septembrie, șeful organizația de lobby Oliver Hermes.
Comentând acuzațiile în adresa Rusiei că ar crea artificial un deficit de gaze în UE pentru a pune cât mai rapid în funcțiune gazoductul Nord Stream 2, Hermes a subliniat că Gazprom își îndeplinește contractele de furnizare a gazului. Potrivit lui, gazul de conducte rusesc este în prezent mult mai ieftin decât cel de pe piața spot. „Acest lucru, într-o anumită măsură, protejează Europa de prețurile ridicate de pe piața mondială”, a spus Hermes.
În același timp, el și-a exprimat opinia că Gazprom ar putea oferi un volum suplimentar de aprovizionare pentru a „calma situația de pe piață”. Prețurile prea mari pentru gaz, potrivit lui Hermes, nu corespund intereselor Gazprom pe termen lung din cauza concurenței tot mai mari din partea furnizorilor de GNL și a altor transportatori de energie. Nu există niciun motiv să ne așteptăm ca Nord Stream 2 să ajute la ușurarea situației în viitorul apropiat, a spus Hermes, adăugând că, în ceea ce privește certificarea proiectului, „temeinicia este mai importantă decât graba”.
Acuzații în adresa Gazprom
Bănuielile privind acțiunile rău intenționate ale Gazprom au apărut după ce, în ultimele luni, monopolistul rus a vândut rezervele de la instalațiile sale europene de stocare a gazelor, refuzând în același timp să rezerve capacități de tranzit suplimentare prin Ucraina și Polonia, care depășesc volumele specificate în contractele pe termen lung.
Drept urmare, cu puțin înainte de începerea sezonului de încălzire, nivelul de gaz în instalațiilor de stocare din țările UE a ajuns la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, iar prețurile cu ridicata ale gazului au crescut la niveluri record. Acest lucru a fost facilitat de lipsa gazului lichefiat, întrucât toată vara GNL a mers în principal în Asia, unde prețurile pentru gazele naturale s-au dovedit a fi și mai mari.
Sursa: https://www.dw.com