Ministerul lituanian al Apărării avertizează că aparatele chinezești de telefonie mobilă pot provoca fisuri de securitate și furt de date
Ministerul lituanian al Apărării a avertizat instituțiile publice și clienții individuali ai companiilor de telefonie mobilă că aparatele chinezești pot provoca fisuri de securitate și furt de date. „Riscurile despre care vorbim sunt reale” – a spus ministrul adjunct Margiris Abukevicius, după ce Centrul național de securitate cibernetică a identificat pericole la unele modele de telefoane mobile fabricate de firmele chinezești Huawei și Xiaomi. Abukevicius spune că în jur de 200 de instituții publice lituaniene utilizează astfel de aparate și că măsura cea mai bună pentru a evita riscurile e să le schimbe.
Lituania a anunţat, încă din ianuarie, interzicerea echipamentelor destinate controalelor pe aeroporturi fabricate de compania chineză Nuctech. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională şi apărare, Laurynas Kasciunas, a declarat că investiţiile şi achiziţiile în sectoare strategice trebuie să răspundă unor criterii de securitate transatlantică, iar decizia țării sale arată că a aceasta a decis să nu facă parte din tehnosfera creată şi controlată de China.
Decizia autorităţilor de la Vilnius a fost salutată de ambasadorul american la Vilnius, Robert Gilchrist. Stat membru al Uniunii Europene și NATO și aliat fidel al Statelor Unite, republica baltică a adoptat decizia după ce o comisie numită de guvern a ajuns la concluzia că echipamentele Nuctech ”nu răspund intereselor securităţii naţionale”.
O purtătoare de cuvânt a premierului lituanian Ingrida Simonyte, citată de agențiile de presă, a refuzat să furnizeze detalii suplimentare, mulțumindu-se să precizeze că informaţiile primite de la agenţiile statului sunt clasificate Presa evocă, totuși, o evaluare a serviciului de informații, potrivit căruia ”pătrunderea activă a investiţiilor chineze” reprezintă un risc de ”pierdere a controlului resurselor şi infrastructurilor, de manipulare a pieţii şi de influenţă politică”.
Decizia autorităţilor de la Vilnius a intervenit într-un context de îngrijorări crescânde ale ţărilor occidentale privind prezenţa echipamentelor chinezeşti în infrastructurile esenţiale, inclusiv pentru dezvoltarea reţelelor 5G.
Sursa: https://www.veridica.ro