Ambasadorul Ucrainei convocat la Ministerul de Externe de la Budapesta. Ministrul maghiar a denunțat criticile Ucrainei față de noul acord cu Gazprom
Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei în legătură cu ceea ce a spus că ar fi încercările Kiev-ului de a bloca noul acord de livrare a gazelor pe termen lung încheiat de Ungaria cu Rusia. Într-o postare din 28 septembrie pe Facebook, Szijjarto a denunțat criticile Ucrainei față de noul acord pe 15 ani cu gigantul energetic rus Gazprom, drept „o încălcare gravă a suveranității Ungariei”.
Directorii grupului energetic maghiar MVM au semnat pe 27 septembrie acordul cu președintele Gazprom, Aleksei Miller, la Ministerul de Externe din Budapesta. În baza acordului, gazele rusești sunt livrate prin TurkStream, gazoduct sub Marea Neagră care leagă Rusia de Turcia, de unde se extinde mai departe către Europa Centrală, ocolind ruta terestră tradițională prin Ucraian. Ceea ce privează Kiev-ul de milioane de dolari în taxe pe tranzitul gazului rusesc.
Ministerul de Externe al Ucrainei a numit acordul dintre Ungaria și Gazprom o „decizie pur politică, nerezonabilă din punct de vedere economic”, care a fost luată „în detrimentul intereselor naționale ale Ucrainei și a relațiilor ucrainene-maghiare”. În declarația ucraineană se mai afirmă că acordul va avea „un impact negativ semnificativ asupra securității energetice a Ucrainei și Europei”, motiv pentru care Kiev-ul va cere Comisiei Europene să evalueze dacă acordul respectă legislația europeană în domeniul energiei.
Szijjarto a calificat decizia guvernului ucrainean de a ataca acordul a fost „profund supărătoare” și a însemnat un „pas neprietenos”. Pe 27 septembrie, Szijjarto dclara deja că pentru Ungaria, „siguranța energetică este în primul rând o chestiune de securitate, suveranitate și economie decât o chestiune politică”.
„Nu poți încălzi casele cu declarații politice”, a adăugat Szijjarto.
Gazprom a precizat că Ungaria „va începe să primească gaze de la 1 octombrie” prin TurkStream. Conform acordului, Gazprom va livra anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale către Ungaria, volum care acoperă aproximativ jumătate din consumul anual de gaz al Ungariei.
Nu au existat comentarii imediate din partea executivului UE. Statele Unite s-au opus extinderii conductei TurkStream în Bulgaria, Serbia și mai departe în Ungaria, spunând că întărește controlul Kremlinului asupra industriei energetice europene. Obiecții ridicate și față de proiectul Nord Stream 2, gazoductul prin Marea Baltică, care leagă Rusia direct de Germania și Europa occidentală.
sursa: europa libera