Sacrificiul lui Saakașvili, inutil. Georgienii au votat cu partidul de guvernământ. Acuzații de fraudă

153

Partidul de guvernământ din Georgia a câștigat alegerile locale din 2 octombrie, urmărite îndeaproape de observatorii externi, care au reclamat mai multe nereguli. Sacrificiul fostului președinte Mihail Saakașvili, care s-a întors în țară după 8 ani de autoexil știind că va fi arestat, doar pentru a impulsiona votul în favoarea opoziției, s-a dovedit inutil.

Votul din 2 octombrie s-a desfășurat într-o atmosferă extrem de polarizată, rezultatele fiind văzute ca un referendum asupra guvernării partidului „Visul Georgian” și perspectiva de a se ajunge la alegeri anticipate. „Visul Georgian” a trecut testul alegerilor locale, dar cu rezultate parțiale contestate. Rezultatul votului arată că ar depăși cu ușurință pragul la un eventual vot anticipat pentru parlamentare, pentru a evita astfel un acord de guvernare între partidul de guvernământ și opoziție. Conform rezultatelor parțiale obținute de la toate cele 3.743 secții din țară, cu excepția uneia singure, partidul de guvernământ „Visul Georgian” a obținut 46,7%, potrivit rezultatelor Comisiei electorale centrale (CEC) din 4 octombrie.

Principalul partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită (ENM), a obținut 30,7 la sută. Restul voturilor a fost împărțit între cele 48 de partide rămase, partidul Pentru Georgia fiind clasat al treilea, cu 7,8%. În cinci localități – Tbilisi (capitala statului și cel mai mare oraș), Batumi, Kutaisi, Poti și Rustavi – se va organiza și turul doi de scrutin, după ce niciun candidat nu a câștigat majoritatea absolută, potrivit rezultatelor parțiale.

Acuzații de cumpărare a votului

În timp ce partidul de guvernământ pare că a obținut o victorie decisivă, opoziția și observatorii externi reclamă numeroase nereguli. Alegerile au fost umbrite de arestarea fostului președinte și fondator al ENM, Miheil Saakașvili, întors după opt ani de exil autoimpus în Ucraina, de unde a revenit pentru a susține opoziția, chiar cu riscul de a ajunge la închisoare. Într-un raport al OSCE, Biroul pentru instituții democratice și drepturile omului (ODIHR) spune că alegerile locale au fost „în general bine administrate, dar desfășurate pe fondul unei crize politice prelungite și caracterizate printr-o polarizare crescută”. Organul de supraveghere a alegerilor a menționat că, în timp ce candidații au putut face „campanie liberă într-un mediu competitiv”, procesul de vot a fost afectat de acuzații de intimidare, cumpărare de voturi, presiuni asupra candidaților și alegătorilor.

SUA: O oportunitate ratată

Ambasada SUA la Tbilisi i-a felicitat pe locuitorii Georgiei pentru numărul mare de participanți la vot, dar a deplâns lipsa de concentrare asupra problemelor locale, la care s-a referit ca la „o oportunitate ratată”.  „În timp ce alegătorii au putut să-și exprime voturile într-un mediu în mare măsură calm pe 2 octombrie, procesul electoral înseamnă mai mult decât ziua alegerilor”, a scris ambasada SUA.

Arestarea fostului președinte

Tensiunile au fost sporite de arestarea fostului președinte georgian, Mihail Saakashvili, pe 1 octombrie, la câteva ore de la întoarcerea sa din exilul autoimpus. Condamnat în lipsă pentru abuz de putere, Saakașvili a spus că acuzațiile împotriva sa sunt motivate politic. Primul ministru Irakli Garibașvili a declarat, la 3 octombrie, că Saakașvili va executa toată condamnarea de șase ani de închisoare înainte de a fi lăsat să se întoarcă în Ucraina, unde a a fost guvernator al regiunii Odesa, a ocupat mai multe funcții guvernamentale de vârf și în prezent conduce comitetul executiv al Consiliului Național de Reformă al Ucrainei. „Începând de astăzi, Saakașvili este condamnat la șase ani de închisoare”, a spus Garibașvili pentru postul de televiziune Imedi din Georgia.

Președintele ucrainean Volodimr Zelenski a declarat că va face presiuni pentru întoarcerea lui Saakașvili în Ucraina. Alegerile locale au loc pe fondul unei crize politice prelungite, după ce Visul Georgian – partid fondat de fostul prim-ministru și miliardar, Bidzina Ivanishvili, care s-a confruntat cu Saakașvili – a câștigat alegerile parlamentare în urmă cu un an.

sursa: https: romania.europalibera.org

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și