Victor Parlicov: Contractul semnat între MoldovaGaz și Gazprom – asul din mâneca rușilor.

448

În data de 29 octombrie, Republica Moldova a reușit să ajungă la un consens cu Federația Rusă, iar Moldovagaz și Gazprom au prelungit contractul de livrare a gazelor pentru o perioadă de cinci ani. De ce a avut nevoie Federația Rusă de contractul la gaze cu Republica Moldova a răspuns, în cadrul emisiunii „în Profunzime” de la ProTv, fostul director al ANRE, Victor Parlicov, scrie Bani.md.

„Răspunsul e în primele două puncte ale protocolului. Federația Rusă își dorește un dialog multidimensional cu Republica Moldova pe subiectul energetic. Acest demers al Gazpromului a fost o forțare a părții moldovenești la dialog în condițiile în care contextul unui asemenea șantaj era perfect pentru Gazprom. Cred că a fost principalul element ca toate subiectele ce țin de agenda de negocieri pe dimensiunea energetică să le deschidă pe o platformă interguvernamentală, politică”, a explicat Parlicov.

În opinia lui Parlicov, pe platforma interguvernamentală urmează a fi abordate subiectele care cu adevărat reprezintă interes și pentru care de fapt era nevoie de acest contract pentru Federația Rusă.

„Asta ține de securizarea alimentării cu energie electrică a regiunii transnistrene, inclusiv finanțarea ei, statul companiilor rusești în partea stângă a Nistrului. Asta a fost o deschidere pentru a lansa o asemenea platformă de dialog”, a conchis Parlicov.

Precizăm că, ieri, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a confirmat oficial în cadrul unei conferințe de presă că, Republica Moldova a semnat contractul de furnizare a gazelor dintre Gazprom și Moldovagaz, pe o perioadă de 5 ani, la un preț de 450 de dolari pentru mia de metri cub. Partea proastă a acestui fapt este că, prin semnarea contractului se amână implementarea a Pachetului 3 Energetic prevăzut în Acordul de Asociere cu UE.

De asemenea, Republica Moldova va organiza un audit pentru a stabili cum s-au format datoriile istorice și cine se face vinovat de acumularea lor.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și