Top șapte prognoze pentru PaE în 2022: Testarea reformelor locale și presiunea competiției geopolitice
Analiză de Dionis Cenușa
Dinamica evenimentelor din statele Parteneriatului Estic (PaE) va fi dictată în anul 2022 de calitatea reformelor interne și efectele competiției geopolitice, într-un context de securitate, pandemic și energetic extrem de complicat. După cum a demonstrat valul de proteste kazahe de la începutul lunii ianuarie, pentru societate contează în egală măsură democratizarea sistemului politic și calitatea guvernanței care se reflectă în accesibilitatea serviciilor și bunurilor de către segmentele de populație largi (Bloomberg, Ianuarie 2022).
Regimurile politice nu pot fi atractive doar pentru faptul că acestea oferă libertăți, ci dacă pe lângă libertăți și drepturi asigură echitate socială și bunăstare de ordin economic. Atât regimurile politice care tind spre democrație, cât și cele înrădăcinate în practici autoritare din cadrul PaE, vor simți presiunea crescândă a publicului, dacă standardele de viață nu vor fi îmbunătățite la mod practic.
În acest context, eficiența și rezultatele reformelor vor determina traiectoria evenimentelor în 2/3 din statele PaE și sprijinul public pentru guvernele asociate antrenate în procese de integrare europeană și/sau care urmăresc o agendă a reformelor robustă – Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina. Situația din Georgia și Belarus va genera îngrijorări – în primul caz din cauza degradării instituțiilor democratice, iar în al doilea pentru că regimul autoritar vrea să-și adâncească rădăcinile la nivel constituțional. Spre deosebire de celelalte state, Azerbaijanul continuă să se bucure de imunitate geopolitică din partea forțelor occidentale, care valorează potențialul energetic azer și tolerează instituțiile autoritare.
Cele șapte prognoze pentru Parteneriatul Estic
- Derularea reformei statului de drept va demonstra dacă integrarea europeană poate fi accelerată sau nu.
- Consolidarea regimului autoritar din Belarus va scoate în evidență ineficiența sancțiunilor occidentale.
- Vaccinarea populației din regiune ar putea întâmpina dificultăți să atingă rata de 70%
- Sporirea rezilienței va fi prioritizată de UE în raport cu integrarea europeană sectorială în statele PaE.
- Securitatea Ucrainei devine un laitmotiv pentru asigurarea securității Europei.
- Alegerile prezidențiale franceze și coeziunea coaliției germane vor influența acțiunile UE în direcția Rusiei.
- Relațiile disfuncționale dintre UE și Rusia va împiedica combinarea eforturilor pentru normalizarea dialogului dintre Armenia și Azerbaijan.
Citește analiza integrală AICI