PAȘA: Este un sabotaj, eu nu cred că este neintenționat din partea Moldovagaz

377

Distribuitorul de gaze naturale Moldovagaz spune că prețul la care cumpără în ianuarie gaze din Rusia este de 646 de dolari pentru mia de metri cubi. În luna decembrie, gazul de la Gazprom costa cu aproape 200 de dolari mai puțin: 460 de dolari pentru mia de metri cubi. „Majorarea în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității de Moldovagaz. După majorarea prețului la gaze urmează curentul electric. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a confirmat că principala companie de distribuție a energiei electrice Premier Energy a cerut aprobarea unui tarif nou, aproape de două ori mai mare decât cel de acum. Scumpirile care se ţin lanţ în ultima perioadă ar putea stârni valuri de nemulţumiri în rândul cetăţenilor, susține Valeriu Pașa, expert al comunității WatchDog, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. 

Europa Liberă: Pornim această discuție de la majorările de tarif, creșterea prețurilor și creșterea nemulțumirilor din partea cetățenilor. Toate aceste creșteri la ce pot duce?

Valeriu Pașa: „Ele vor duce la nemulțumiri, fiind „încălzite” și de foarte multă propagandă, care vine și din exterior, și din interior, ar putea să ducă la proteste, la tensionarea și mai mare a situației sociale. În paralel, în interiorul guvernării vor duce la anumite disensiuni, vor duce la reorientarea atenției, eforturilor pe salvare a ratingurilor, căutarea celor vinovați, jocuri de culise, în special, dacă o să se ajungă la reformatări ale guvernului, schimbarea unor miniștri, de exemplu.

Deci, în loc să se ocupe de creație, legislație, soluționarea problemelor, setarea de strategii, monitorizarea felului în care se implementează aceste reforme, scrierea lor, pentru că acesta în sine este un proces deloc ușor, o să se concentreze să vadă cine ajunge următorul ministru într-o poziție sau alta și aceasta o să afecteze capacitatea de lucru a guvernului, care și așa este una foarte limitată.

Din ceea ce vedem până acum, guvernul, guvernarea în sens mai larg, nu putem să punem totul doar pe seama cabinetului de miniștri, încă nu se descurcă prea bine, ei nu reușesc să gestioneze multe și felul în care e organizat lucrul guvernării lasă foarte mult de dorit. Nu intenții, intențiile lor sunt bune, în mare măsură eu nu am dubii în privința majorității oamenilor care reprezintă această guvernare, dar ei nu prea știu ce să facă.”

Europa Liberă: Autorităților li se reproșează, în primul rând, lipsa de comunicare sau felul cum înțeleg cei de la putere să țină sfat cu cetățenii. Pe de altă parte, totuși guvernanții încearcă să le explice oamenilor că situația nu e valabilă doar pentru Republica Moldova, când vine vorba despre majorări de tarife, de prețuri, pentru că lucrul acesta se întâmplă nu doar în regiune și nu doar în Uniunea Europeană, în toată lumea se întâmplă, dar cetățeanul spune: „De ce i-am mandat cu încredere pe cei care astăzi conduc Republica Moldova? Ca să soluționeze aceste probleme.”

Valeriu Pașa: „Exact. Și orice guvernare ar fi fost, și oricine ar fi câștigat alegerile, ar fi fost același set de probleme. Poate în cazul în care – și asta trebuie să admitem – Igor Dodon era în continuare la butoane, probabil, Federația Rusă ar fi mers în continuare pe altă formulă de calcul a tarifelor la gaze, dar asta nu înseamnă că ele ar fi rămas la fel, ele oricum ar fi crescut.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă „ar fi mers Federația Rusă pe altă formulă de calculare a tarifelor?”

Valeriu Pașa: „Păi, până anul trecut, atunci când la începutul anului pe ascuns Moldovagaz a semnat contractul de revizuire a formulei, atunci când în perioada caldă a anului au legat prețul de achiziție pentru Republica Moldova parțial de prețul pe piața liberă europeană, așa-numitul spot.

Până atunci nu a existat așa formulă în Republica Moldova și asta a creat un precedent care a dus la extinderea acestei formule mixte pe toată durata anului, ceea ce și condiționează creșterile, în primul rând, creșterile atât de bruște, pentru că, iată, vedem astăzi informația că în luna decembrie s-a procurat la prețul de 460 de dolari, iar în luna ianuarie deja va fi 647 de dolari pentru mia de metri cubi, deci o creștere de aproape 50% peste noapte, până acum n-am avut așa perturbări mari.”

Europa Liberă: Plus la toate, au venit facturile și foarte multă lume e nemulțumită.

Valeriu Pașa: „Au venit facturile și acum sunt foarte multe întrebări. După mine, este un sabotaj, eu nu cred că este neintenționat din partea Moldovagaz. În primul rând, o sumedenie de lume a primit facturi micșorate pe luna octombrie, am aflat despre situații similare în noiembrie și tot ce nu s-a pus, s-a mutat pe luna decembrie, s-a tarifat o perioadă mai lungă la tariful deja mult mai mare și lumea-i foarte nemulțumită, pentru că, practic, facturile pe decembrie sunt mult mai mari, la unii de două-trei ori mai mari decât în noiembrie.

Apropo, în noiembrie s-a calculat o perioadă mai scurtă, ceea ce înseamnă că lumea care a făcut asta în interiorul Moldovagaz, ei doar erau conștienți că aceasta o să genereze nemulțumiri și mai mari din moment ce diferența este atât de mare. Și acesta este sabotaj, iar faptul că în interiorul guvernului, în speță, dl Spînu îl apără pe acest Vadim Ceban denotă că dl Spînu nu face față situației. Deci, există și o răspundere acolo. În mod normal, ministerul de resort ar fi trebuit să stea cu toate bicele pe Moldovagaz ca să-i impună să facă tot posibilul pentru a diminua din șocuri, nu pentru a le spori.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și