Despre cum Rusia s-a autodeclarat salvatoarea Italiei în lupta cu COVID-19

125

Narațiunile desfășurate de către Federația Rusă nu stau închise în casă, nu s-au autoizolat și nu le este frică de COVID-19. La această concluzie ajungi atunci când în urma unei simple analize a presei pro-Kremlin, identifici sute de articole ce conțin dezinformare, manipulare și omisiuni. Astfel, în această perioadă de pandemie la nivel mondial, mass-media pro-Kremlin și-a amplificat mesajele de manipulare despre cât de neajutorată este Uniunea Europeană, despre cum existența blocului comunitar este la limita istoriei și despre lipsa de solidaritate între cele 27 de state. Desigur, atunci când experții și autoritățile acuză Rusia de manipulare și dezinformare, Kremlinul apelează la vechea istorie: Rusia este victima rusofobiei.

Italia, fiind una dintre primele țări din UE care a fost cea mai afectată de COVID-19, a devenit instant ținta manipulărilor Federației Ruse. Desigur, de aici și până la dezinformări despre colapsul UE nu a fost decât un singur pas.

Rusia și-a început campania de dezinformare la începutul lunii martie, atunci când a scris că Uniunea Europeană refuză să ajute Italia în lupta cu COVID-19. Astfel, Rusia a scris că UE a subestimat virusul, iar autoritățile de la Bruxelles învinuiesc italienii pentru că ar avea un sistem medical defectuos. Mai mult , rușii scriu că “Bruxelles, cel care predică solidaritatea europeană, nu a acționat atunci când este necesară această solidaritate în fața unei crize care a afectat în cele din urmă întregul bloc”. Și aici apare, ca și îl alte cazuri, salvatoare de națiuni – Federația Rusă. “Din cauza lipsei de asistență din partea UE sau a altor state membre, Italia a fost forțată să solicite ajutor de la alții, inclusiv Rusia și China”.

Rusia a selectat doar declarațiile unor sceptici europeni, însă a omis și alte opinii. La nivel oficial, autoritățile de la Bruxelles nu au sugerat niciodată că autoritățile italiene sunt de vină pentru izbucnirea exponențială a COVID-19 în țară. Dimpotrivă, experții din domeniul sănătății au declarat că epidemia „s-ar fi putut întâmpla oriunde în UE”.

Combaterea declarațiilor privind „lipsa solidarității” în UE a fost făcută prin acțiuni concrete. Astfel, începând cu 28 martie, mai multe state membre au oferit asistență crucială Italiei, inclusiv măști – Germania, Austria, Franța, Cehia, unități medicale mobile – Grecia, paturi de spital – Austria, Germania, ventilatoare – Germania, dar și asistență pentru repatriere.

Franța a donat un milion de măști Italiei, Germania a donat șapte tone de măști și alte echipamente de protecție, ajutând la salvarea de vieți omenești. Spitalele din Germania tratează pacienții grav bolnavi din Italia și Franța, făcându-și propriile paturi de terapie intensivă disponibile pentru cetățenii italieni și francezi. Germania a livrat 300 de ventilatoare în Italia. Austria a transportat 1,5 milioane de măști în Italia, în timp ce Cehia a oferit 10.000 de costume de protecție.

Rusia și-a continuat campania de dezinformare împotriva blocului comunitar și în zilele în care au urmat. Fără a menționa exact ce fel de ajutor a primit Italia din partea Rusiei, presa pro-Kremlin scrie: Spre deosebire de UE, Rusia a oferit Italiei un ajutor concret. UE nu oferă Italiei nicio soluție specifică, în timp ce ajutorul Rusiei pentru Italia și cetățenii săi este concret.

În urma unor rapoarte, autoritățile au informat că există deficiențe semnificative în ceea ce privește ajutorul acordat de Rusia, până la 80 % din acest ajutor a fost ineficient. Ajutorul rusesc a fost compus în principal din diverse echipamente pentru dezinfectarea străzilor. Acest tip de echipament nu era urgent necesar în Italia și a fost descris ca o „ofensivă geopolitică și diplomatică”. Mai mult, presa italiană a scris că acel personal medical care a ajuns în Italia era slab pregătit. Totodată, prin intermediul acestui ajutor, în Italia au pătruns mai mulți indivizi din sistemul de securitate și informații al Federației Ruse.

Desigur, în baza ajutorului oferit Italiei, mass-media coordonată de Kremlin a continuată mesajele propagandiste.

UE și statele sale membre au acordat Italiei asistență umanitară și financiară, după urmează:
– stabilirea a două pachete de sprijin financiar pentru țările afectate de epidemia de coronavirus, aproximativ 37 de miliarde de euro;
– 50 de milioane de euro aprobate de Comisia Europeană pentru sprijinirea producției și furnizării de echipamente medicale;
– aprobarea garanției de stat italiene care sprijină un moratoriu al datoriei față de bănci pentru întreprinderile mici și mijlocii;
– spitalele germane continuă să primească pacienți italieni cu coronavirus.

Propaganda rusească  promovează o narațiune a eforturilor eșuate ale UE în lupta cu epidemia, spre deosebire de cele rusești care ar fi de succes. Acestea urmăresc, de asemenea, scopul să pună statele membre UE unul împotriva celuilalt  în încercarea de a submina solidaritatea europeană, o altă tactică de dezinformare pro-Kremlin recurentă.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și