Moldova, în pragul unei crize energetice în plină iarnă! Gazprom refuză orice compromis
Compania Gazprom a trimis o solicitare oficială prin care anunță intenția sistării gazelor către Republica Moldova în cazul neachitării integrale de către compania Moldovagaz a plății curente, pentru consumul de gaze, până la data de mâine, 20 ianuarie.
„Avem o scrisoare oficială prin care suntem înștiințați că există riscul real de a fi sistate livrările de gaze. Acest lucru se întâmplă pentru că Moldovagaz, care are acționar majoritar același Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul. Gazprom în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze. În aceste condiții, Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și pentru cetățenii Republicii Moldova, de aceea se vede obligat să intervină”, a declarat Natalia Gavrilița.
Prem-ministrul a anunțat despre întrunirea Comisiei pentru Situații Excepționale. În ședința, care a început la ora 13.00, este analizată situația formată pe piața gazelor naturale. Șefa Executivului a mai spus că vor veni în fața jurnaliștilor pentru a comunica despre deciziile luate de Comisie.
Natalia Gavrilița a declarat că insistă pe poziția de a solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic.
„Mâine voi merge la Parlament să solicit acest lucru, iar dacă Legislativul va susține decizia, mâine voi convoca din nou Comisia pentru Situații de Excepționale în cadrul căreia vom adopta o serie de măsuri menite să evite riscul opririi de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova”, a mai spus prim-ministrul.
Gazprom refuză categoric să meargă la un compromis cu Moldova, chiar dacă plățile au fost făcute
Guvernul și-a onorat fiecare punct menționat în protocolul semnat cu Gazprom. Am asigurat achitările pentru lunile problematice și am inițiat procedura de audit la Moldovagaz. Situația nu este o consecință a inacțiunii Guvernului, ci un rezultat al relației Moldovagaz – Gazprom. Conform contractului, Moldova trebuie să achite până în data de 20 ianuarie costul pentru luna decembrie. Pe 14 ianuarie a fost efectuată plata integral. Până pe 20 ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite 63 de milioane de dolari, avans pentru luna ianuarie. Avansul este pentru luna curentă, din această sumă, Moldovagaz va reuși să achite 38 de milioane până mâine, diferența este de 25 de milioane de dolari. 38 de milioane de dolari este consumul pentru 10 zile din luna Ianuarie. Achitările curente se fac la timp și vorbim doar de câteva zile în care Moldovagaz nu a reușit. Această diferență s-a acumulat în câteva zile din cauza faptului că tariful nu acoperă costul pentru luna ianuarie care este de 646 de dolari. Astfel, s-a format această diferență de 25 de milioane, a explicat Andrei Spînu.
Guvernul are doar două instrumente pentru soluționarea crizei gazelor, susține expertul Veaceslav Ioniță
Starea de urgență este necesară pentru a oferi Guvernului posibilitatea să intervină prompt în criza gazelor, a comentat economistul Veaceslav Ioniță declarațiile premierului Natalia Gavrilița, care a spus că în ședința de astăzi a Comisiei pentru Situații Excepționale urmează să ceara instituirea Stării de urgență în sectorul energetic, scrie Bani.md.
Economistul susține că Guvernul are la dispoziție două instrumente pentru soluționarea crizei gazelor.
Plata în avans de către Guvern a subvențiilor oferite populației și oferirea unei amânări fiscale la plata TVA pentru MoldovaGaz. Ambele instrumente sunt o formă de creditare a MoldovaGaz de către Guvern. În condițiile când nicio bancă nu dorește să acorde împrumuturi companiei”, a punctat economistul.
Ioniță afirmă că majorarea tarifelor pentru cetățeni cel mai probabil va fi necesară după data de 20 ianuarie.
Majorarea anticipată a tarifelor nu ajută la problema achitărilor către Gazprom pe 20 ianuarie, deoarece plățile la tarifele noi vor fi efectuate de consumatori în februarie”, a mai spus economistul.
Peskov: ”Problema furnizării gazelor către Republica Moldova nu este politică, ci mai degrabă comercială”
Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov a spus că problema furnizării gazelor de Gazprom către Moldova nu este una politică. De asemenea, el a atras atenția și asupra faptului că astfel de întrebări ar trebui adresate în primul rând concernului rus Gazprom, și nu Kremlinului.
Tot el a menționat că aprovizionarea cu gaze către Moldova este o chestiune pur comercială, comentând astfel cuvintele premierului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, precum că Gazprom a avertizat autoritățile de la Chișinău cu privire la o posibilitatea opririi gazelor pentru neachitarea integrală a plății curente, pentru consumul de gaze din luna ianuarie.
„Nu, absolut. Se furnizează gaz, trebuie plătit”, a spus Peskov, răspunzând la întrebarea jurnaliștilor, dacă Kremlinul crede că situația cu livrările de gaze către Moldova a depășit acordurile comerciale.
Peskov a atras atenția asupra faptului că această problemă ar trebui adresată în primul rând lui Gazprom, și nu Kremlinului, scrie tass.ru.
„Aceasta este mai degrabă o problemă comercială și aici vă recomandăm să întrebați chiar Gazprom cum stau lucrurile acum. Gazprom are obligații contractuale cu cumpărătorii de gaze, obligații contractuale. Există o anumită sumă care trebuie plătită. Gazprom, ca societate internațională și pe acțiuni, trebuie să vândă mărfuri și să primească bani pentru asta, nu poate da bunuri gratuit”, a adăugat secretarul de presă.