Rescrierea istoriei cu ajutorul propagandei! Rusia acuză Polonia pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial (Partea II)
Polonia a devenit victima unei campanii de dezinformare lansată de Federația Rusă cu scopul de a rescrie istoria. Astfel, în baza unor contexte istorice, presa pro-Kremlin, cu ocazia marcării celor 75 de ani de la încheiere celui de al Doilea război Mondial, a difuzat în ultima jumătate de an zeci de articole denigratoare la adresa Poloniei. Cea mai gravă acuzație care i se aduce Poloniei în cadrul acestor narațiuni ține de faptul că țara ar fi vinovată de declanșarea celui de al Doilea Război Mondial.
„Polonia este în mare măsură responsabilă pentru ce de-al Doilea Război Mondial. Perioada de dinainte de război este mult mai complexă și mai ambiguă decât cea prezentată de oponenții Rusiei. Responsabilitatea Poloniei și a multor altor țări europene pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial este mare. Rusia pune această responsabilitate pe elita politică a Poloniei de dinainte de război”, scrie reprezentanța Sputnik în Polonia. Aceasta este o narațiune prin care Rusia încearcă să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial și o încercare de a eroda rolul dezastruos al Pactului Molotov-Ribbentrop prin declarațiile conform cărora URSS a fost forțată să semneze acest pact, că alte țări europene au semnat diverse acorduri internaționale cu Adolf Hitler și că Acordul de la München a declanșat al Doilea Război Mondial, diverse conspirații istorice potrivit căror democrațiile occidentale au vrut să inițieze un război între nazism și comunism. Acordul de la München (30 septembrie 1938), într-adevăr, a permis anexarea de către Germania a regiunii Sudeților în Cehoslovacia de Vest. Politica de împăcare față de Adolf Hitler a fost puternic criticată în Europa și s-a dovedit a fi o mișcare dezastruoasă.
Al Doilea Război Mondial a început în Europa un an mai târziu, pe 1 septembrie 1939, când Germania a invadat Polonia. Semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop a fost o decizie reciprocă a două regimuri totalitare, Germania nazistă și URSS stalinistă, care vizează împărțirea Europei Centrale și de Est între aceste două puteri. Este un fapt istoric dovedit că Pactul Molotov-Ribbentrop conținea Protocolul adițional secret, care a presupus împărțirea Poloniei și a altor țări est-europene între URSS și Germania. Astfel, semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop a permis agresiunea militară germană și sovietică împotriva Poloniei în septembrie 1939, care a dus la ocuparea acestei țări de către Germania și URSS, declanșând începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia a încercat de nenumărate ori prin intermediul propagandei și dezinformării să de-a vina pe Acordul de la München.
„De-a lungul anilor 1938-1939, funcționarii militari sovietici au presupus că cea mai probabilă amenințare la adresa securității pentru URSS venea nu numai dintr-o uniune militară din Germania și Italia, ci și din Polonia. Astfel, URSS a trebuit să fie pregătită pentru o luptă pe două fronturi – în Occident, împotriva Germaniei și Poloniei și în Est, împotriva Japoniei”, acesta este o altă știre prin care Sputnik dezinformează publicul polonez. Prin intermediul acestor mesaje, Rusia încearcă să explice necesitatea semnării Pactului Ribbentrop-Molotov și a atacurilor germane și sovietice asupra Poloniei din septembrie 1939 prin presupuse „amenințări militare” venite din Polonia. Acuzația Poloniei ca reprezentând o „amenințare militară” pentru URSS este o manipulare istorică clară. Înainte de al Doilea Război Mondial, Polonia a avut relații politice tensionate cu Germania nazistă, care a avut revendicări teritoriale deschise Poloniei. În ciuda presiunii politice intense din partea lui Hitler, Polonia a refuzat să devină parte a blocului nazist.
Pe lângă cele menționate, reprezentanța Sputnik în Polonia scrie că „autoritățile poloneze sunt obsedate de ideea reconstrucției unui imperiu polonez modern. Viitorul UE depinde de posibilitatea de a stabili spațiul pentru cooperarea internațională și dialog. Autoritățile poloneze fac totul pentru a submina acest obiectiv. Ei sunt obsedați de ideile de răzbunare pentru înfrângerile din secolele anterioare. Ei visează la dominația din Europa de Est și la reconstrucția unui Imperiu Polonez modern, unde Ucraina și Belarus ar fi vasalii Varșoviei. Astăzi, acest plan al Poloniei este unul dintre cele mai mari amenințări pentru viitorul Uniunii Europene”. Ca și în celelalte cazuri, acesta este un mesaj care face parte din politica de revizionism istoric a Kremlinului, susținând că Polonia are planuri imperialiste pentru Ucraina și Belarus. Polonia sprijină pe deplin independența și integritatea teritorială a Ucrainei și Belarusului, nu are pretenții teritoriale împotriva vecinilor săi și respinge orice ambiții „imperiale” față de alte țări.