Gavrilița: „UE va oferi echipament non-letal. În această perioadă chiar și țările neutre trebuie să se pregătească”
Premierul Natalia Gavrilița deschide parantezele anunțului făcut ieri, la Chișinău, de către președintele Consiliului European privind o eventuală „înarmare” a Republicii Moldova. Șefa Executivului spune că nu este vorba despre arme sau echipamente de atac, ci de asistență non-letală. Potrivit Nataliei Gavrilița, criza de securitate din regiune este atent monitorizată atât de către instituțiile statului, cât și de către partenerii externi ai țării, iar datele arată că, deocamdată, nu există riscuri de implicare a Republicii Moldova în război.
Ieri, în timpul vizitei sale la Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel a menționat că Uniunea Europeană are datoria să susțină Republica Moldova, informează ipn.md.
Potrivit oficialului european, Bruxelles-ul ia în considerare un sprijin militar suplimentar pentru autoritățile de la Chișinău. Premierul Natalia Gavrilița spune că Uniunea Europeană nu va oferi Republicii Moldova arme, ci echipament non-letal.
„Este vorba despre asistență în cadrul programului european pentru pace. Și este vorba despre echipament non-letal. Este echipament pentru susținerea serviciului medical militar, echipament pentru batalionul de ingineri geniști. Nu este vorba despre arme sau echipamente de atac. În această perioadă chiar și țările neutre trebuie să se pregătească. Noi suntem încrezători că vom putea menține pacea și stabilitatea, în același timp suntem vigilenți și vedem cum putem îmbunătăți protocoalele de comunicare. Trebuie să ne asigurăm că dacă avem atacuri cibernetice, ne putem apăra. Am avut deja atacuri asupra site-urilor Guvernului, Ministerului de Interne. Dacă pică rețeaua trebuie să ne asigurăm că avem forme alternative de comunicare. Dacă va crește numărul de refugiați din Ucraina sau de răniți, trebuie să fim pregătiți”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Șefa Executivului spune că deși incidentele din ultima perioadă, înregistrate în regiunea transnistreană au panicat societatea, riscul unui atac militar asupra Republicii Moldova este minim.
Natalia Gavrilița spune că autoritățile statului sunt pregătite pentru orice scenarii, dar, deocamdată, nu există motive majore de îngrijorare.
„Noi vom comunica sincer despre analiza riscurilor care ar putea exista. La moment, în pofida unor declarații care apar în spațiul public, analizeze noastre arată că riscul nu este iminent. Chiar dacă, în trecut, unele instituții au fost slăbite de corupție sau de conducerea rău-intenționată, totuși, avem oameni care lucrează, au elaborate scenarii. Nu suntem o țară cu capacități militare extraordinare, dar anumite lucruri de bază putem să le pregătim”, a mai spus Natalia Gavrilița.
Ieri, președintele Consiliului European a menționat că în contextul crizei de securitate din regiune „blocul comunitar analizează modul în care poate oferi mai mult sprijin militar Republicii Moldova, inclusiv mai mult ajutor în consolidarea forțelor armate ale țării, între care echipamente pentru Armata Națională”.