Războiul din Ucraina ar putea să accelereze apropierea economică a Moldovei de UE
Editorial de Mădălin Necșuțu
Războiul din Ucraina afectează economia Republicii Moldova, care deja este cea mai săracă țară din Europa. Zeci de mii de refugiați se află pe teritoriul Moldovei, piețele din Rusia și Ucraina sunt mult mai greu de accesat, importurile din țările respective au de suferit, iar la toate acestea se adaugă creșterea prețurilor la nivel global și dependența energetică de Rusia. Chișinăul ar putea folosi însă și în avantajul său criza, accelerând integrarea economică cu Uniunea Europeană.
Raport îngrijorător al Băncii Naționale a Moldovei
Un raport al Băncii Naționale a Republicii Moldova, publicat la finele săptămânii trecute, oferă previziuni și mai sumbre. Suprapunerea a cel puțin patru crize – pandemie, gaze, inflație și refugiați – lasă Republica Moldova într-o zonă extrem de nesigură din punct de vedere social-economic, dar și tulbure pe dimensiunea politică.
Numai în primul trimestru al acestui an – din decembrie 2021 până în martie 2022 – inflația s-a mărit cu 8,3%, ajungând la un prag de 22,2%. La finele anului, se aștepta ca ea să atingă pragul de 28,8%. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a declarat că toate acestea sunt cauzate de războiul din Ucraina, care a cauzat scumpirile mari din Republica Moldova.
În schimb, consilierul prezidențial pe probleme economice, Veaceslav Negruța, i-a reproșat lui Armașu că BNM face prognoze demne de „baba Vanga” și că Banca ar fi trebuit să intervină mai devreme și nu să piardă controlul în primele patru luni ale acestui an.
Cel puțin în partea de asigurare a unui grad mai mic de dependență față de resursele energetice din Rusia, Republica Moldova a făcut deja primul pas, după ce a anunțat recent că va cumpăra 30% din necesarul de energie electrică din Ucraina, după ce, până acum, toată energia îi venea din regiunea transnistreană de la centrala termo-electrică de la Cuciurgan. Aceasta arde gaze de la Gazprom pentru producerea energiei electrice pe care o vinde, în mare parte, pe malul drept al Nistrului. Centrala este deținută de compania rusească Inter RAO.
Agricultorii moldoveni, loviți din toate părțile
Veridica a stat de vorbă cu analistul economic al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, despre situația economică în care se află astăzi Republica Moldova.
„După începerea războiului, exporturile înspre est au fost blocate. Există mai multe aspecte. Primul este logistica care s-a îngreunat și al doilea este piața rusă. acolo unde s-a depreciat rubla, a scăzut consumul, iar cererea a dispărut. Aceasta a lovit cel mai tare în agricultorii din Republica Moldova”, explică expertul.
Citește articolul integral AICI