Back in the USSR. Kremlinul cultivă nostalgia după un stat dispărut însă acest lucru nu se lasă fără consecințe nefaste
Uniunea Sovietică a fost desființată acum 30 de ani, dar amintirea ei încă trăiește. În ultimele decenii, în ochii unor ruși și a locuitorilor fostelor republici sovietice, imaginea URSS a dobândit caracteristici idealizate și nu fără ajutorul propagandiștilor ruși și al liderului de la Kremlin. Cu toate acestea, combustibilul nostalgiei pentru URSS îi costă scump pe oficiali.
Vladimir Karmanov, autorul canalului “«Взял и поехал»”, ajuns în micul oraș Udmurt din Kambarka, a nimerit parcă într-o realitate paralelă. „Cetățenii URSS” și-au deschis biroul chiar în centrul orașului, în clădirea stației de autobuze.
„Am naționalizat această clădire, prin registru, la Moscova. Se află deja pe responsabilitatea comitetului executiv al orașului uniunii sovietice. În curând vom naționaliza clădirea administrației districtuale. Avem deja o procuratură a Uniunii Sovietice, Ministerul de Interne, biroul militar de înrolare – avem totul”, a declarat Galina Torkhova, care se autointitulează președinta comitetului executiv al orașului Kambarka.
Ea este sigură că Rusia nu este o țară, ci o afacere proprie și își consolidează poziția prin răspunsurile oferite, prin intermediul vocilor de la Google și Яндекс… „Okay, Google, unde este înregistrată Federația Rusă?…Registrul internațional afirmă că este listată ca o firmă de tranzacționare, o firmă de buzunar, cu un un director pe nume Dmitry Medvedev”.
Galina spune că „comitetul executiv al orașului” emite alocații și pensii pentru copii în ruble sovietice. Adevărul e că, judecând după cuvintele „președintelui comitetului executiv al orașului”, este dificil să îi cheltui. Când a fost întrebată unde poate achita cu moneda sovietică, ea a răspuns că există deja cafenele în Moscova care o acceptă valuta. Apropo, între Moscova și Kambarka sunt 1269 de kilometri. La Moscova nu fost găsită o astfel de cafenea, în schimb la Kaliningrad puteți plăti cu ruble sovietice, pentru prânz, într-o cafenea. Este aproape de două ori mai departe de Kambarka și de aproape două ori mai departe decât Moscova – 2478 de kilometri.
„Cetățeni ai URSS” există nu numai în Kambarka, ci și pe teritoriul Krasnodar, în regiunea Chita și în alte regiuni. Până și sovietul suprem al URSS și Uniunea sindicatelor URSS au fost create. Pagina de uniune susține că are aproximativ 200 de filiale în toată țara. Mai mult, există chiar un „președinte interimar temporar al URSS” – dentistul din Moscova Sergey Taraskin. Grupul său de Facebook este format din aproximativ 11 mii de oameni, iar „URSS”, care este condus de Taraskin, are și un pagină web.
Taraskin explică dreptul său de a deține postul de „președinte” simplu: „Este timpul să spun că URSS nu a plecat nicăieri – din punct de vedere legal nu a putut fi distrusă, a fost restabilită în 2010. Președintele este ales în conformitate cu legile războiului: în cazul în care șeful statului, alias comandantul suprem, a părăsit postul său și întreaga armată, atunci în conformitate cu legile de război, președintele și comandantul suprem poate deveni un soldat. Acest lucru durează până când țara este restabilită. Un astfel de soldat a fost președintele interimar al URSS, Comandantul Suprem al Forțelor Armate ale URSS, Legislatorul Suprem al URSS, Judecătorul Suprem al URSS – Taraskin Serghei Vyacheslavovici.”
Reacția autorităților
În 2000, Rusia a aprobat un imn nou și în același timp familiar. Autoritățile au revenit la melodia imnului URSS. Cinci ani mai târziu, Vladimir Putin a declarat că „prăbușirea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”. Toate aceste lucruri caracterizează atitudinea autorităților ruse față de URSS, mai exact , arată dorința lor de a-și recâștiga poziția de altă dată, pe arena geopolitică, atunci când soarta depindea de două puteri: Uniunea Sovietică și Statele Unite. Cetățenilor ruși le este cultivat sentimentul măreției pierdute, aparent, din cauza lipsei unor realizări semnificative în alte sfere. Televiziunea rusească este inundată, în ultimii ani, literalmente, cu seriale, a căror acțiune are loc în perioada sovietică. Cu toate acestea, publicul percepe semnalele Kremlinului, uneori, prea direct. Oamenii care se consideră cetățeni ai URSS spun că nu au renunțat la cetățenia sovietică, sunt siguri că Uniunea Sovietică încă există legal și numesc autoritățile ruse nelegitime.
Cu toate acestea, exisă puține șanse ca acest lucru să trezească o preocupare reală. Oameni mediocri și dintre cei care vor să profite de mediocritatea lor au existat și vor exista. Același Taraskin, în decembrie 2016, a organizat o întâlnire a „Guvernului URSS” la Chelyabinsk. Participanților la întâlnire li s-au oferit „pașapoarte URSS” și li s-au promis câte 14 miliarde de ruble după restabilirea Uniunii, transmite NTV. În schimb, membrii organizației au fost obligați să-și transfere toate proprietățile în soldul „URSS”. Problema nu s-a limitat însă la distribuirea pașapoartelor.
„Membrii „URSS” cred în general că numai ei pot interzice ceva, pentru că ei sunt adevărata putere sovietică. Da, sunt mulți oameni bolnavi mintal, dar sunt și destui escroci, de exemplu Taraskin. Aceste grupuri sunt destul de periculoase! Ei cer răsturnarea guvernului, revolte în masă, iar mai nou, încălcarea carantinei și distrugerea antenelor 5G”, a declarat pentru Izvestia savantul religios Roman Silantyev.
Pe măsură ce nostalgia pentru URSS, cultivată cu grijă, a început să aducă și rezultate mai puțin dorite, autoritățile au trecut la o așa zisă „filtrare”.
În 2018, „Președintele KGB, Komy ASSR”, a fost condamnat la patru ani de închisoare. Potrivit anchetatorilor, înainte de verdict, în timp ce se afla în arest la domiciliu, el a distribuit materiale extremiste pe Internet, a solicitat acte violente împotriva oficialilor guvernamentali, a întocmit „liste de morți”, scrie Izvestia. În iulie 2018, oamenii legii au venit și la Taraskin cu percheziții în cazul unor apeluri publice pentru activități extremiste, relatează RBC.
În august 2019, Curtea Supremă a calificat drept organizație extremistă, Uniunea Forțelor Slave din Rusia, cunoscută și ca „Acasă în URSS” și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste.
„Nu avem niciun viitor”
Apogeul nostalgiei pentru URSS, după cum arată cercetarea Centrului Levada, realizată între 1992 și 2018, a avut loc în decembrie 2000 (pe atunci, de altfel, a fost aprobat noul imn): 75% dintre participanții la sondaj au spus că regretă prăbușirea URSS. Cu toate acestea, potrivit directorului Centrului Levada, nostalgia în acest caz are un caracter diferit.
„Acesta nu este un dor pe care îl simte un emigrant după țara natală. Acest fenomen indică faptul că nu avem nici un viitor, suntem o societate fără un viitor. Și tot ce contează, se află în trecut. Prin urmare, apelul la trecutul sovietic servește ca o condiție de exprimare a nemulțumirii, a criticii prezentului, (…) pentru că prezentul nu este oficializat, poate fi prin viitor, când vor exista obiective ideale, când diferite partide politice vor concura între ele. Atunci ccând totul este zdrobit, trecutul este o bază oarecum idealizată pentru evaluarea prezentului”, a declarat Lev Gudkov la RTVI.
El a menționat că „40% din populație nu a trăit și nu știe ce înseamnă URSS, astfel încât aceste idei nu pot fi obiective.” În ceea ce-i privește pe vârstnici, ei pur și simplu „și-au amintit de anii lor de tinerețe. Ei nu-și amintesc plictiseala, sărăcia, lipsa de speranță, nici beția colectivă.”
P.S: Există mulți oameni nostalgici după URSS și în țara noastră. În luna februarie a acestui an, la punctul de control Kuciurgan, polițiștii de frontieră ucraineni au reținut un rezident al Moldovei, care s-a prezentat drept cetățean al Uniunii Sovietice. El a spus că nu a respectat decât legile URSS și nu a recunoscut legislația Ucrainei. În decembrie, anul trecut, același bărbat a încercat să treacă granița cu mașina, care în loc de numere de înamtriculare avea o placă cu simboluri sovietice. Apropo, el conducea un BMW! După primul incident, mașina a fost confiscată și predată poliției, iar infractorul a fost readus în Moldova. După cel de-al doilea incident, polițiștii de frontieră ucraineni i-au interzis să intre in țară vecină pentru un termen de trei ani.
Surse:
- „Взял и поехал”
- finance.rambler.ru
- yuga.ru
- chita.ru
- ntv.ru
- iz.ru
- rbc.ru
- levada.ru
- rtvi.com
- dpsu.gov.ua