Claus Neukirch sugerează că pentru pregătirea unor întâlniri între liderii de la Chișinău și Tiraspol „mai este nevoie de timp”
„Cu cât mai atractiv va fi malul drept al Republicii Moldova, cu atât mai ușoară va fi soluționarea conflictului transnistrean”, afirmă, la sfârșit de mandat, șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Neukirch mai spune că, în ultimele șase luni, după începutul războiului în Ucraina, conflictul transnistrean nu a avut vreun impact semnificativ asupra securității Republicii Moldova, „iar să avem stabilitate și pace aici, în contextul regional actual deja este foarte important”.
În momentul de față, „nu trebuie să deschidem discuțiile asupra viitorului formatului de negocieri 5+2, ci să ne concentrăm asupra negocierilor și dialogului direct, care există, și să vedem ce oportunități avem pentru viitor”, nu neapărat însă pe ideea unor întâlniri între lideri: „mai e necesar un pic de timp pentru pregătirea posibilității unui dialog la un nivel atât de înalt, ca, într-adevăr, să fie ceva de discutat”.
„Evident că o schimbare cu care ne confruntăm, după 24 februarie, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, este că avem doi mediatori care, de fapt, sunt în stare de război. Și asta are un efect asupra procesului de negocieri și, în primul rând, asupra funcționării formatului 5+ 2. Cel de-al doilea efect este că, după 28 februarie, Ucraina a închis hotarele moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. Iar asta a însemnat că foarte multe discuții pe care noi le-am purtat după aceasta în formatul 1+1, în grupul de lucru, s-au axat, în primul rând, pe problemele create de închiderea hotarelor.
Și, desigur, un impact foarte mare asupra întregii Republici Moldova, inclusiv asupra Transnistriei, l-a avut faptul că Portul Odesa nu mai funcționează, lanțurile logistice pe care le aveau înainte nu mai există și asta – aș spune așa – a afectat agenda procesului în ultimele șase luni”.