Autorităţile pro-ruse din teritoriile ucrainene ocupate revendică victoria în cadrul referendumurilor de anexare la Rusia. Ce reacții internaționale au stârnit rezultatele

82

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile de anexare a acestor teritorii la Rusia, referendumuri denunţate ca ilegitime de Kiev şi de ţările occidentale, transmite AFP, potrivit Agerpres

Comisia electorală a regiunii Zaporojie a afirmat că 93,11% dintre alegători au votat pentru anexare după numărarea a 100% din buletinele de vot, precizând totodată că este vorba deocamdată de rezultate preliminare.

La rândul său, administraţia pro-rusă de ocupaţie a regiunii Herson a afirmat pe Telegram că 87,05% dintre alegători au votat favorabil anexării după numărarea a 100% din buletinele de vot.

Acestea sunt primele două regiuni ucrainene care au votat în favoarea anexării de către Rusia de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

Ulterior, marţi seara şi în auto-proclamata Republică Populară Lugansk (LNR), autorităţile pro-ruse au revendicat victoria. Comisia electorală a acestei regiuni, citată de agenţiile ruse Ria Novosti şi Interfax, a anunţat că 98,42% dintre alegători au votat pentru anexarea la Rusia după numărarea tuturor buletinelor de vot.

În Republica Populară Doneţk (DNR), la ora 19:30 GMT, după numărarea a 56,85% din buletinele de vot, votul favorabil era în proporţie de 94,75%, potrivit comisiei electorale regionale.

„Bine aţi venit acasă, în Rusia!”, a reacţionat rapid pe Telegram fostul preşedinte Dmitri Medvedev.

Aceste voturi privesc peste 20% din suprafaţa Ucrainei, notează France Presse.

Adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice Rosemary DiCarlo a reiterat, marţi, la o reuniune a Consiliului de Securitate privind referendumurile de anexare la Rusia a unor teritorii ucrainene, sprijinul Naţiunilor Unite pentru „integritatea teritorială a Ucrainei” în cadrul „graniţelor sale recunoscute”, transmite miercuri AFP, citat de Agerpres.

„Permiteţi-mi să repet că Organizaţia Naţiunilor Unite rămâne pe deplin angajată faţă de suveranitatea, unitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a declarat Rosemary DiCarlo la începutul acestei întâlniri.

Cu toate acestea, nu există nicio şansă ca în Consiliul de Securitate, în care Rusia are drept de veto, să se ajungă la o poziţie comună.

Statele Unite „vor pune pe masă o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendum, prin care fac apel la statele membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei şi cer Rusiei să îşi retragă trupele din Ucraina”, a declarat ambasadorul american la ONU Linda Thomas-Greenfield. În opinia sa, aceste referendumuri riscă să deschidă „o cutie a Pandorei imposibil de închis”.

„Dacă Rusia alege să se ferească de orice răspundere în Consiliu, atunci ne vom adresa Adunării Generale pentru a trimite Moscovei un mesaj lipsit de ambiguitate”, a adăugat ea. „Aveţi curajul să susţineţi suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus ea.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Adunarea Generală care reuneşte cele 193 de state membre ale ONU şi unde niciunul nu are drept de veto, a votat în martie şi aprilie mai multe rezoluţii de condamnare a Moscovei.

Ambasadorul chinez la ONU a cerut marţi în faţa Consiliului de Securitate respectarea „integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor” după referendumurile de anexare din Ucraina.”China a luat act de cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Ucraina”, iar „poziţia noastră” este „clară şi consecventă; adică trebuie respectate suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor”, a spus Zhang Jun. China este uneori acuzat de occidentali că este prea conciliantă cu Rusia, aminteşte AFP.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și