Russia first în propaganda lui Dodon privind ajutoarele chiar dacă unele au fost refuzate sau au avut un carcater îndoielnic
Într-o situație fără precedent, când toate țările lumii se află la limitele financiare, Rusia încearcă în continuare să își contureze strategiile geopolitice, mimând ajutoare semnificative, grijă și empatie. Cu toate acestea, o comparație strict factuală între asistența europeană și ajutorul din partea Rusiei este net în defavoarea Moscovei. De aici rezultă și avalanșa de narațiuni minciunoase promovate pe toate căile posibile – de la plăți directe pentru promovarea falsurilor, până la însărcinarea politicienilor supuși precum Igor Dodon.
Rusia a refuzat să ajute Republica Moldova în lupta cu virusul ucigaș
Între timp, autoritățile din Federația Rusă au refuzat să ne ajute în lupta cu noul tip de coronavirus, la cererea oficialilor din Republica Moldova. Moscova a invocat o hotărâre de Guvern, prin care ar fi fost interzis exportul dispozitivelor medicale produse în Rusia. Informația a fost confirmată pentru Jurnal TV de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Pentru a consolida sistemul de sănătate în lupta cu pandemia de COVID-19, Ministerul Sănătății din Chișinău a expediat, prin intermediul misiunilor diplomatice, mai multe scrisori în care solicita implicare și sprijin. Acestea erau adresate partenerilor de dezvoltare, inclusiv Rusiei. Mai exact, pe 10 martie, o astfel solicitare a fost trimisă Ministerului Sănătății din Moscova, prin care au fost cerute echipamente medicale. Pe 19 martie, reprezentanții Rusiei au refuzat să ne ofere ajutor, invocând o hotărâre a Guvernului lor, prin care în perioada respectivă a fost interzis exportul dispozitivelor medicale, produse la ei.
59 de tone de combustil pentru avionul “gratuit”
Pe 19 aprilie curent, o aeronavă a aviației militare de transport a Forțelor Aeronautice Ruse a livrat din Shanghai (China) în Republica Moldova peste 50 de tone de echipamente medicale și mijloace de protecție. Aeronava, care potrivit președintelui Igor Dodon a fost oferită de ruși gratuit, de fapt, a fost alimentată cu combustibil plătit de o companie din R. Moldova, care, în schimb, va fi scutită de plata impozitelor către bugetul de stat.
Prin dispoziția Comisiei Situații Excepționale (CSE) nr.24 din 29 aprilie, punctul 21 prevede: ,,Cheltuielile pentru alimentarea aeronavei An 124 cu combustibil Jet A în cantitate de 59 tone, în cadrul primirii ajutorului umanitar pentru lupta cu COVID-19 acordat de Guvernul Republicii Populare Chineze Republicii Moldova în data de 19 aprilie 2020, suportate de către S.R.L. Lukoil Moldova, se deduc în scopuri fiscale la determinarea impozitului pe venit”.
Astfel, compania de produse petroliere LUKOIL-Moldova S.R.L. a cheltuit 59 de tone de combustibil pentru transportarea echipamentelor.
Peste un milion de dolari de la americani și milioane de euro de la europeni
Chiar și atunci când Igor Dodon recunoaște ajutorul partenerilor vestici, nu se poate abține să nu facă o comparație favorabilă Kremlinului. „Îndată ce noi am primit acest credit din Rusia, imediat au reacționat și alți parteneri. A declarat Dodon în cadrul vlogului său “ Președintele răspunde”. În acest context, este imperios necesar să facem un rezumat al ajutoarelor venite din Occident și SUA.
- Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a oferit Republicii Moldova asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari. Banii au folosiți pentru a ajuta la pregătirea laboratoarelor, accelerarea identificării și monitorizării cazurilor de îmbolnăvire, consolidarea capacității tehnice a specialiștilor.
- Fundația Soros-Moldova a alocat o primă tranșă de 100 de mii de dolari pentru susținerea luptei cu noua pandemie. Banii vor fi direcționați în primul rând medicilor, asistenților sociali, polițiștilor și tuturor celor care sunt în dificultate în această perioadă. De asemenea, Fundația va transmite echipamente de protecție: măști, mănuși și soluții dezinfectante celor care sunt expuși unui risc sporit de infectare, dar nu le au la dispoziție.
- România a oferit o asistența în valoare de 3,5 milioane de euro care a fost compusă din 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2 800 cutii de medicamente, 10 izolete și cca 80 000 litri de alcool sanitar.
- Pe 30 martie 2020, Comisia Europeană a decis realocarea a 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente ale celor șase țări din Parteneriatul Estic, inclusiv R. Moldova, în contextul combaterii epidemiei de COVID-19, iar fiecare țară urmează să solicite fonduri printr-o cerere motivată
- De asemenea, Elveția și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au oferit echipamente de protecție pentru a sprijini Moldova în lupta cu COVID-19.
- Și Guvernul Poloniei, prin intermediul fundației de stat „Solidarity Fund PL în Moldova”, a lansat „Fondul de Urgențe”, în valoare de 40.000 de euro pentru intervenții rapide.
Moarte din Occident, ajutoare din Rusia și China. Falsuri promovate de „experți” dubioși
În data de 26 martie, portalul Bloknot-moldova.md a publicat articolul „Moartea a venit din Occident, iar ajutorul – din Rusia și China. Coronavirusul a arătat cine și ce valoare are”.
Portalul face referire la declarațiile unei persoane prezentată ca „politologul moldovean Igor Tolmaci”, care ar fi oferit un interviu portalului rusesc Regnum.ru. Autorul spune că „infecția a fost adusă din Europa de Vest, în primul rând din Italia”. Într-adevăr, primul caz de COVID-19, înregistrat în Republica Moldova pe 7 martie 2020 a fost de import. Cazul a fost constatat la o femeie de 48 de ani, revenită din Italia cu avionul de pe cursa Milano – Chișinău. La nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pandemia declanşată de noul tip de coronavirus a apărut în China, în noiembrie 2019, iar pacienții cu această infecție au venit din diferite țări, atât din Vest, cât și din Est.
Creditul rusesc, o pârghie geopolitică
Președintele și premierul și-au pus ca prioritate de vârf obținerea creditului rus, pe care l-au tot negociat din decembrie. De altfel, nu e clar cine anume a negociat – nici din partea Moldovei, nici din partea Rusiei. Pe 17 aprilie , Igor Dodon a publicat textul acordului pe pagina sa de Facebook, pe 21 aprilie Cabinetul de Miniștri l-a aprobată, iar pe 23 aprilie Parlamentul l-a și ratificat ratifică. În total – o săptămână.
Viteza cu care a fost aprobat și ratificat împrumutul nu este însă o consecință a consensului politic și a calității acordului. Dimpotrivă, guvernarea pur și simplu a ignorat criticile opoziției și ale societății civile.
”S-a creat impresia că au fost niște înțelegeri private dintre anumiți politicieni care au stabilit datele tehnice și condițiile pentru acest credit. Nu se știa măcar cine a semnat acordul din partea Moscovei. Ulterior s-a aflat că este vorba de viceministrul de Finanțe rus, Timur Maximov. Un detaliul interesant este că suma creditului nu era inclusă în bugetul Federației Ruse pentru anul 2020. Practic, am avut o procedură învăluită în mister, care a fost votată în Parlamentul de la Chișinău de către majoritatea de guvernare fără ca să fie ascultate argumentele opoziției”, a declarat expertul în politică de la IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”
Analistul politic Ion Tăbârță a concluzionat că, decizia CC de declarare drept neconstituțional a acordului de împrumut a fost una corectă. Documentul a fost întocmit cu încălcare de procedură, iar conținutul lui ascundea potențiale scheme gri, asta pe lângă aspectele lui electorale și substratul geopolitic. Acest credit conținea multe prevederi periculoase pentru Republica Moldova, care ulterior puteau da multe pârghii geopolitice Moscovei pentru a controla Republica Moldova.
Surse:
https://www.youtube.com/watch?v=u5aJEKbIRB0
https://www.youtube.com/watch?v=V8b-2-q4Oyc&feature=emb_title