Violurile şi agresiunile sexuale din Ucraina, ”o strategie militară” şi ”tactică deliberată” (ONU)
Violurile şi agresiunile sexuale atribuite forţelor ruse în Ucraina constituie în mod clar „o strategie militară” şi „o tactică deliberată pentru a dezumaniza victimele”, a declarat reprezentanta specială a ONU pentru combaterea violenţelor sexuale comise în timpul conflictelor, Pramila Patten, denunţând „cazuri oribile şi violenţe foarte brutale”, informează AFP, citată de Agerpres.
„Toate indiciile sunt prezente”, a răspuns Patten, întrebată de AFP la Paris despre viol ca armă de război în Ucraina. „Când femeile şi fetele sunt reţinute zile întregi şi violate, când începi să violezi băieţei şi bărbaţi, când vezi o serie de cazuri de mutilare genitală, când auzi mărturii ale femeilor care vorbesc despre soldaţi ruşi echipaţi cu viagra, este clar că este o strategie militară. Iar atunci când victimele vorbesc despre ceea ce s-a spus în timpul violurilor, este în mod clar o tactică deliberată de dezumanizare a victimelor”, spune avocata mauritano-britanică.
Numită în 2017 reprezentantă specială a secretarului general al ONU pentru combaterea violenţelor sexuale comise în timpul conflictelor, Patten s-a aflat joi la Paris pentru a semna un acord de parteneriat cu ONG-ul Biblioteci fără Frontiere, pentru susţinerea victimelor violenţelor sexuale în perioade de conflict.
ONU a verificat „peste o sută de cazuri” de violuri şi agresiuni sexuale în Ucraina de la începutul războiului, însă „nu este o chestiune de cifre”, a insistat Pramila Patten. „Este foarte complicat să ai statistici fiabile în timpul unui conflict activ, iar cifrele nu vor reflecta niciodată realitatea, pentru că violenţele sexuale sunt o crimă silenţioasă, cel mai puţin semnalate şi cel mai puţin condamnate”, a subliniat ea, evocând frica de represalii şi stigmatizarea. „Cazurile semnalate reprezintă doar vârful aisbergului”, a atenţionat Patten.