„Nu spionați și nu trădați propria patrie, dar puteți spiona și trăda în favoarea patriei”!
Schimbările climatice deschid arctica blocată anterior de gheață pentru transport maritim și, pe termen lung, pentru exploatarea resurselor naturale. Ca urmare a schimbărilor geopolitice din lume, regiunea arctică devine un alt domeniu de concurență intensă a statelor. Ascensiunea continuă a Chinei o face în mod logic să participe la această rivalitate împreună cu statele arctice, și cu atât mai mult cu Rusia. Este evident că unele dintre cele mai importante prevederi ale strategiilor chineze și rusești din Arctica sunt direct contradictorii. Cu toate acestea, Moscova și Beijingul încearcă să nu sublinieze aceste diferențe și să evite ciocnirile în politica cotidiană.
Cu toate acestea, astfel de ciocniri sunt inevitabile din mai multe motive. În primul rând, interacțiunea jucătorilor internaționali din nordul îndepărtat are loc în contextul confruntării dintre SUA și Rusia și rivalitatea dintre Statele Unite și China care crește continuu. În Occident, ideea că Rusia este un partener junior, vasal al Chinei, este una populară. Dacă urmărim acest punct de vedere, Beijingul își dezvoltă expansiunea în direcția vestică, subjugând treptat Rusia, folosindu-și resursele și capacitățile. Unul dintre canalele acestei expansiuni, potrivit susținătorilor acestui punct de vedere, este cucerirea Arcticii de către China: obținerea accesului la resursele naturale ale regiunii, crearea infrastructurii de transport și comunicații.
Teama Rusiei de a pierde controlul asupra situației din Arctica se datorează valorii materiale a regiunii: potrivit Ministerului pentru Situații de Urgență al Federației Ruse, valoarea totală a mineralelor concentrate în regiunea arctică a Rusiei este de aproximativ 30 de trilioane de dolari.
Un alt om de știință rus spionează în favoarea Chinei
În Sankt Petersburg – un nou caz penal de trădare, principalul inculpat – din nou un om în vârstă. FSB consideră că specialistul arctic Valery Mitko, în vârstă de 78 de ani, a vândut serviciilor speciale chineze informații clasificate despre submarinele rusești. Omul de știință susține că tocmai ținea prelegeri la una dintre universitățile locale. Cercetătorul riscă până la 20 de ani de închisoare.
Publicația rusă Medusa relatează că, potrivit anchetei, cel puțin din primăvara anului 2017, Valery Mitko cooperează cu serviciile de informații chineze: „din interes propriu” ar fi fost de acord să colecteze informații care sunt un secret de stat de „natură militară”. În special, potrivit FSB, agenții chinezi i-au cerut lui Mitko să colecteze date privind metodele de detectare a submarinelor iar omul de știință ar fi fost de acord în schimbul unei recompense materiale.
Cazuri convenabile de trădare
Valery Mitko însuși sugerează că procesul penal împotriva lui a apărut din cauza dorinței ofițerilor FSB de a obține o promovare în grad. Avocatul învinuitului suține că dacă ofițerilor FSB într-adevăr le-ar pasă de securitatea statului, și nu de carierele lor, aceștia nu ar întârzia detenția omului de știință pentru mai mult de un an și jumătate după descoperirea unui document presupus secret.
„Astfel de cazuri nu reprezintă o muncă prea minuțioasă pentru inițiatori. Ofițerii FSB monitorizează anumite grupuri de risc – oameni de știință, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și așa mai departe- spune Pavlov.
Cazurile de trădare și spionaj au legătură cu politica externă a Rusiei, crede Echipa 29.
Echipa 29 este o asociație a avocaților și jurnaliștilor pentru drepturile omului. Avocații Echipei 29 au apărat în tribunale persoane acuzate de trădare, divulgarea secretelor de stat sau spionaj.
Din cele aproximativ o sută de cazuri în conformitate cu aceste articole, 18 sunt trădare sau spionaj în favoarea Statelor Unite, 17 în favoarea Chinei. Georgia estev însă lider cu 26 de cazuri. Toate au fost intentate după războiul de cinci zile din 2008. În cel puțin 13 cazuri „georgiene”, instanța a impus o sentință sub limita inferioară prevăzută de articol. Raportul mai spune că de la începutul conflictului ruso-ucrainean din 2014, cel puțin patru persoane au fost condamnate pentru trădare și spionaj în Rusia, alte patru dosare penale sunt acum în curs de investigare.
Spionaj
FSB acuză sistematic și judecă oamenii de știință ruși pentru spionaj și divulgarea secretelor de stat. Cea mai activă etapă a acestor proceduri a fost în anii 1990 și începutul anilor 2000. În această perioadă, 12 oameni de știință au fost condamnați în Rusia. Organizațiile pentru drepturile omului i-au cerut în mod repetat președintelui clemența și recunoașterea savanților ca prizonieri politici, dar cererile lor fie nu au primit răspuns, fie au fost respinse.
Echipa 29 notează că legile Rusiei sunt aranjate în așa fel încât însăși lista de informații care constituie secrete de stat este un secret de stat în sine.
În cazurile de trădare și spionaj, pedeapsa este adesea una foarte și foarte mică. Echipa 29 atribuie acest lucru îndoielilor instanței cu privire la vinovăția inculpatului, menționând că în sistemul penal rus, vina este de fapt determinată de către investigator, iar judecătorul alege doar pedeapsa. Cel puțin 39 de persoane acuzate de trădare și spionaj au primit în prima instanță un termen sub limita inferioară conform articolului, doi dintre aceștia primind o pedeapsă cu suspendare. Mai mult, timp de 20 de ani, Vladimir Putin, „ghidat de principiile umanismului”, a grațiat cel puțin 17 condamnați pentru trădare și spionaj (dintre care 12 au fost ulterior schimbate).
Putin: „Spionajul și prostituția sunt printre cele mai importante profesii din lume”
Textul președintelui rus Putin vorbește de la sine despre poziția autorităților ruse cu privire la politica de spionaj. Autoritățile ruse îl acuză pe Valery Mitko de spionaj în favoarea Chinei, dar ei înșiși acționează în același mod împotriva altor state. Exemple sunt suficiente: aceiași zece spioni ruși deconspirați în 2010 în Statele Unite, care au colectat date privind politica americană în Afganistan, programul nuclear al Iranului, problemele armatei și politica americană, etc.
Politica serviciilor speciale ruse în ceea ce privește spionajul este clară: „Nu trădați și nu spionați împotriva Patriei. Faceți asta în favoareav Patriei Mamă.” În același timp, legislația privind trădarea, spionajul și secretele de stat este pe cale de a fi înăsprită. Din 2008, inculpații și-au pierdut dreptul de a solicita un proces cu jurați.
Paralelele din întreaga poveste cu spionajul nu sunt greu de desenat: pe de o parte, există trădători ai patriei, care colectează date împotriva Rusiei, iar pe de altă parte, spioni ruși înglobați în structurile diferitelor state pentru aceeași colectare de date, dar în favoarea Rusiei. Există o a treia categorie, care poate fi atribuită spionilor care au lucrat o dată pentru serviciile speciale ruse, dar apoi au decis să coopereze cu alte state – dezertori. Rusia are propriul său plan de acțiune împotriva lor.
Să luăm, de exemplu, cazul Skripal, un fost ofițer rus sovietic de informații și apoi britanic și ofițer GRU, care în 2006 a fost condamnat în Rusia pentru trădare sub formă de spionaj în favoarea serviciilor de informații britanice.
În 2018, Serghei Skripal și fiica sa Julia au fost victimele otrăvirii intenționate cu o substanță necunoscută. Potrivit guvernului britanic, serviciile speciale ruse au fost implicate în otrăvire. Oficialii britanici au reacționat la incident, fapt care a dus la o escaladare semnificativă a tensiunilor în relațiile ruso-britanice, expulzarea unui număr semnificativ de diplomați de către ambele părți și alte sancțiuni reciproce.
Din punctul de vedere al Rusiei, situația este următoarea: în iulie 2006, Duma de stat a adoptat o lege ce permite eliminarea „extremiștilor” din străinătate. La scurt timp după aceea, la Hotelul Hilton din Londra, poliția a dezamorsat un pistolar cecen cu care a fost săvârșit atacul asupra lui Boris Berezovsky. Apoi, tentativa de asasinat asupra lui Alexander Litvinenko, care a fost un critic al politicii autorităților ruse. Trăind la Londra, pe 1 noiembrie 2006, Litvinenko s-a îmbolnăvit, a fost spitalizat și a murit peste trei săptămâni. Cauza morții a fost otrăvirea cu polonium-210, o substanță radioactivă extrem de rară și dificil de detectat. Otrăvirea lui Litvinenko a dus la un conflict diplomatic și la o deteriorare semnificativă a relațiilor bilaterale dintre Rusia și Regatul Unit. Potrivit Scotland Yard, guvernul rus a fost implicat în otrăvire.
Cazurile de trădare și spionaj din Rusia sunt pur politice este, afirmă unele voci. Aproximativ 100 de persoane au fost condamnate pentru trădare și spionaj în Rusia în 20 de ani. 278 de persoane au fost condamnate în baza articolului privind divulgarea secretelor de stat, cinci – pentru accesul ilegal la ele. În cazurile celor acuzați de trădare și spionaj în ultimii 20 de ani, doar unul a fost achitat. Echipa 29 notează că, în cazurile de trădare, spionaj și secrete de stat, prejudecata de inculpare a sistemului criminal rus este agravată de secret. În cazul în care un avocat independent este implicat în astfel de cazuri, el află adesea că acuzațiile sunt exagerate, iar ancheta și procesul se desfășoară cu încălcări.