Comitetul parlamentar UE-Moldova cere ca negocierile de aderare să înceapă cât mai repede posibil

27

Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – R. Moldova, din care fac parte deputați de la Chișinău și din Parlamentul European, solicită ca negocierile de aderare a R. Moldova la blocul comunitar să înceapă cât mai repede, după ce autoritățile moldovene vor îndeplini cele nouă recomandări formulate de Comisia Europeană și aprobate de Consiliul European odată cu oferirea, pe 23 iunie 2022, a statutului de țară candidată R. Moldova.

O declarație în acest sens a fost adoptată la cea de-a 12-a reuniune a comitetului, care a avut loc marți, 1 noiembrie, la Chișinău. Președintele Delegației Parlamentului European în acest comitet, Siegfried Mureșan, a menționat că autoritățile de la Chișinău au reușit, într-un timp foarte scurt, să adopte un Plan de acțiuni pentru realizarea recomandărilor prevăzute în avizul Comisiei Europene.

Cele nouă condiții vizează domenii precum justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.

Termenul de scadență pentru cele mai multe dintre măsuri este decembrie 2022, când Comisia Europeană ar urma să facă o primă evaluare a progresului R. Moldova în îndeplinirea condițiilor. Ultimele măsuri sunt planificate până în iunie 2023.

Într-o altă ordine de idei, membrii Comitetului de asociere cer instituțiilor europene să asigure sprijin financiar suplimentar, inclusiv fonduri europene nerambursabile, atât pentru procesul de aderare al Republicii Moldova, cât și pentru gestionarea crizei energetice, în condițiile în care „Federația Rusă șantajează încontinuu Republica Moldova cu scumpiri și reduceri ale livrărilor de gaz”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și