Kievul susține că nu va ataca cu armele furnizate de Occident teritoriul Rusiei, ci doar „teritoriile ocupate temporar” în Ucraina
Armele cu rază lungă de acţiune, a căror livrare a fost promisă Ucrainei de către ţările occidentale, nu vor servi pentru a viza teritoriul rus, ci doar zonele ocupate, a afirmat duminică ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.
„Declarăm mereu partenerilor noştri că ne obligăm să nu utilizăm armele furnizate de partenerii străini împotriva teritoriului Rusiei, ci doar asupra unităţilor lor în teritoriile ocupate temporar în Ucraina”, a declarat Reznikov într-o conferinţă de presă la Kiev.
Temerile Occidentului
SUA în special au promis să livreze Kievului rachete care ar putea să dubleze raza tirurilor ucrainene şi să lovească în adâncime liniile de aprovizionare ruseşti.
O nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei în războiul său cu Rusia a fost inclusă într-un nou pachet de ajutor militar de peste 2,175 miliarde de dolari care va fi trimis de Statele Unite Ucrainei, au anunțat americanii pe 3 februarie. Pachetul militar deschide ușa pentru mai multe livrări de bombe cu diametru mic lansate de la sol (GLSDB), care au o rază de acțiune de peste 150 de kilometri.
GLSDB va crește exponențial raza de acțiune a Ucrainei de când sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA au sosit în Ucraina la sfârșitul lunii iunie 2022.
Rachetele vor dubla efectiv raza de acțiune a armamentului ucrainean, însă pachetul nu va include racheta ATACMS, cu o rază de acțiune de peste 320 de kilometri. SUA au respins în mod constant cererile Ucrainei pentru acest sistem din cauza temerilor că ar putea fi folosite pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat, într-un interviu pentru Bild am Sonntag, că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost de acord că armele furnizate de Occident nu vor fi folosite pentru a ataca teritoriul Rusiei. „Există un consens asupra acestui punct”, a spus Scholz.
Pe 30 septembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a semnat tratatele de anexare a teritoriilor parțial ocupate din Ucraina – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie . „Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele”, declara el la acea vreme.
O ofensivă rusească de anvergură, așteptată în februarie
Ministrul ucrainean al apărării a criticat „reticenţa” ţărilor occidentale de a livra avioane de luptă ţării sale, de teama unei escaladări a conflictului cu Rusia, incertitudine care va „costa mai multe vieţi”, potrivit lui.
Evocând „amânări sau reticenţe” în livrarea acestor arme Ucrainei, Oleksii Reznikov a asigurat că Kievul va câştiga oricum, dar că „aceasta ne va costa mai multe vieţi”.
Ţările occidentale se tem totuşi ca Kievul să nu se servească totuşi de ele pentru a declanşa atacuri asupra teritoriului rusesc, ducând la o escaladare periculoasă a conflictului.
Potrivit lui Reznikov, ruşii „şi-au deplasat cartierele generale, posturile lor de comandă, depozitele lor de muniţii şi de carburanţi la 100 km de linia frontului pentru ca noi să nu le putem atinge”.
„Aceasta face situaţia dificilă situaţia pentru ei din punct de vedere logistic, dar le permite în acelaşi timp să se pregătească să avanseze”, a spus în continuare ministrul ucrainean, care a afirmat încă o dată că se aşteaptă la o ofensivă rusească de anvergură în februarie.
„Toate armele occidentale nu ar avea timp să sosească înainte de aceasta”, dar „noi avem resurse şi rezerve” pentru a rezista, a afirmat el.
Trupele ruse au progresat puţin în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, unde se desfăşoară luptele principale, accentuând presiunea în special asupra oraşului Bahmut, epicentrul violenţelor.
Întrebat despre o eventuală retragere din Bahmut duminică, Oleksii Reznikov a asigurat că oraşul este în continuare „o fortăreaţă, un simbol”, dar că decizia revine în final Statului Major ucrainean.