VIDEO „M-am gândit: a venit sfârșitul lumii”. Mărturii din satul din R. Moldova, care în octombrie a ajuns brusc în centrul atenției mondiale (DIGI24)
Există bănuiala că Moscova finanțează demonstrațiile organizate de grupările pro-ruse de la Chișinău. În timp ce protestatarii cer înlăturarea președintelui Maia Sandu, mulți alții se tem că țara lor va suferi aceeași soartă ca Ucraina. În estul Republicii Moldova, în regiunea separatistă Transnistria, sunt staționați peste o mie de militari ruși. Alexei și soția lui trăiesc în imediata apropiere și se tem de izbucnirea unui conflict cu Rusia. Moldovenii sunt îngrijorați pentru viitorul lor, mai ales în zonele în care își împart granița cu Ucraina. Un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle, în vizită în Naslavcea.
Să ajungi în Naslavcea iarna a fost o mică aventură. Naslavcea este cocoțat în cel mai nordic capăt al Republicii Moldova, chiar peste granița cu Ucraina. Acest cătun, în mod normal liniștit, a ajuns brusc în centrul atenției mondiale.
Anul trecut, războiul din Ucraina a ajuns la ușa Olgăi, în vârstă de 68 de ani, când resturile unei rachete rusești au aterizat în apropiere. Fusese doborâtă de apărarea aeriană ucraineană.
Olga Zhereblovskia, localnică: „Mulgeam vaca. Pentru o clipă, am crezut că e un avion. A zburat foarte jos și apoi totul s-a prăbușit nu foarte departe de aici. Acolo, pe insulă.”
Mare parte a aterizat aici, pe această mică insulă din râul Nistru. Se presupune că racheta viza o instalație de apă de pe teritoriul ucrainean.
Olga Zhereblovskia, localnică: „A fost de-a dreptul înfricoșător. La început, am crezut că e un avion cu reacție, atât de mult zgomot făcea. Apoi a urmat o explozie. M-am gândit că asta e – a venit sfârșitul lumii.”
Râul formează granița dintre Moldova și Ucraina. Rusia a violat deja de mai multe ori spațiul aerian al Republicii Moldova. E unul dintre motivele pentru care războiul se simte atât de aproape.
Pe unul dintre principalele bulevarde comerciale din capitala Moldovei, oamenii cântă despre dragoste și visează la o viață mai bună – sau măcar la puțină prosperitate.
Formată în urma destrămării Uniunii Sovietice, Republica Moldova are doar 2,6 milioane de locuitori. Țara se străduiește să depășească sărăcia profundă și să dezvolte o economie funcțională. Cei care rămân aici trebuie să se confrunte cu o inflație galopantă și cu prețuri prohibitive la energie.
Ana, locuitoare a Chișinăului: „Suntem un viitor stat membru al Uniunii Europene, dar nu avem salarii europene. Și, astfel, încercăm să ne descurcăm cumva.”
Salariul mediu lunar în Republica Moldova este echivalentul a doar 530 de euro. Așadar, oamenii de aici trăiesc cu greutățile financiare și cu teama de război.
Dragoș Scutelnicu, localnic: „Nu ne putem face planuri nici măcar pentru mâine sau poimâine. Ne gândim la această seară – dacă vom mai fi în viață sau va trebui să fugim sau dacă ar putea începe mobilizarea.”
Sub amenințarea războiului, cu inflație și chiar zvonuri privind o lovitură de stat, țara traversează o perioadă tulbure. Iar guvernul a demisionat. Noul prim-ministru, fostul ministru de Interne Dorin Recean, e pro-occidental. Securitatea este principala sa prioritate. În ultima perioadă, la Chișinău se simte cum a crescut influența Rusiei.
Cea mai recentă informație a venit din partea președintei Maia Sandu. A dezvăluit că, potrivit serviciilor secrete, Rusia plănuia o lovitură de stat. Moscova a negat imediat acest raport. Situația e tensionată de ani buni – cu atât mai mult cu cât 1.500 de soldați ruși au fost desfășurați în regiunea pro-rusă Transnistria. Am trecut prin două puncte de control la intrarea în Pohrebea și prin alte două la ieșire. Satul se află la est de râu, dar tot pe teritoriul moldovenesc, într-o zonă de securitate.
Alexei și soția lui au trăit aici toată viața lor. La începutul anilor 1990, luptătorii din Transnistria separatistă au purtat aici un război: „Da, am văzut multe aici. Dar, ce va fi va fi. Transnistria e Transnistria. Sunt separate. Satele de aici aparțin Moldovei.”
De treizeci de ani și-au făcut aici o rutină. Transnistria, guvernată separat, se află la doar o aruncătură de băț. E susținută financiar de Rusia, dar nu e recunoscută oficial de nicio națiune ONU. Are o populație de aproximativ 375.000 de locuitori.
Revenim în capitală, la Chișinău, unde contrastul nu poate fi mai mare. În weekenduri se petrece. O fostă sală de mese e acum un club de noapte. Dar, dincolo de aparențe, frica e mereu prezentă.
Alina Zhunusbekova, locuitoare a Chișinăului: Dacă războiul ar ajunge în Republica Moldova, ar fi un dezastru pentru noi. Așa cum este și pentru ucraineni. Sper că societatea noastră va fi ferită de o astfel de soartă, dar sunt foarte îngrijorată că s-ar putea întâmpla.”
Ajunsă brusc în centrul atenției internaționale, Republica Moldova e o țară mică, dar cu griji mari.