Cine sunt soldații digitali ai lui Putin: cât de influenți sunt bloggerii militari ruși

72

Uciderea bloggerului rus cunoscut sub numele de Vladlen Tatarski a adus în lumina reflectoarelor universul tulbure al așa-zișilor corespondenți de război ruși și rolul extrem de influent pe care aceștia îl au în cadrul mașinăriei de propagandă a Rusiei, relatează CNN.

Pe numele său real Maxim Fomin, Tatarski a murit săptămâna trecută într-o explozie la o cafenea din Sankt Petersburg, unde venise la invitația unui grup pro-război.

O voce cunoscută în rândurile vloggerilor militari – susținător înflăcărat al războiului dus de Kremlin în Ucraina și al lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner – cu mai bine de 500.000 de abonați pe canalul său de Telegram – făcea parte dintr-o lume restrânsă a corespondenților de război care au dobândit o influență tot mai mare în contextul invaziei ruse în Ucraina.

După ce și ultimele portaluri ruse independente au fost forțate să se închidă de la declanșarea războiului, orice acoperire mediatică a conflictului a intrat sub controlul strict al Kremlinului. În plus, presa străină este blocată în Rusia, în timp ce majoritatea jurnaliștilor ce se opun războiului fie se află în închisoare, fie au părăsit țara.

În acest context, comentatorii pro-Kremlin precum Tatarski au preluat într-o anumită măsură acest rol, umplând parțial vidul informațional.

Rolul bloggerilor militari

„Bloggerii militari din Rusia oferă astăzi un serviciu învăluit în obscuritate, dar totuși un serviciu. Ei sunt cu adevărat singurii care monitorizează ceea ce se întâmplă pe linia frontului”, a apreciat pentru CNN Candace Rondeaux, directorul programului Future Frontlines din cadrul New America Foundation.

De altfel mulți dintre bloggerii militari ruși au surse în cadrul forțelor armate, în grupul Wagner sau printre separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, ceea ce le oferă un acces fără egal la informații.

Tatarski s-a născut în Ucraina, a luptat alături de separatiștii ruși din Donbas, în estul țării, și avea legături strânse cu Wagner. El avea și un trecut infracțional: potrivit relatărilor din presa rusă, dar și propriei sale mărturii, a făcut închisoare pentru un jaf bancar.

În mod evident, au o viziune foarte părtinitoare asupra războiului. Dar ei au un rol critic pentru a înțelege ce se întâmplă cel puțin de o parte a fluxului”, a adăugat Rondeaux.

La rândul său, Ruslan Trad, analist în domeniul securității la Laboratorul de cercetare criminalistică digitală al Atlantic Council, a explicat pentru CNN că acești bloggeri militari formează o comunitate unită, cu toate că adesea sunt asociați cu Ministerul rus al Apărării și alte agenții de securitate.

Acești oameni se cunosc, călătoresc adesea spre aceleași destinații, comunică unii cu alții și au un sistem închis. Tatarski a ocupat un loc important în această comunitate”, a adăugat el.

„În același timp, el a fost și un critic destul de dur al corpului de ofițeri ruși și al eșalonului superior care ia decizii privind acțiunile militare. Uneori, analiza sa … a provocat un val de reacții negative în rândul ofițerilor, întrucât el, în calitate de apărător fervent al Rusiei și al armatei sale, dorea să vadă această armată ca fiind mai de succes decât era în realitate”, a adăugat Trad.

Acești corespondenți încalcă și granițele etice: de pildă, Tatarski s-a filmat cu o armă în zona de război.

Origini ultranaționaliste

Mulți dintre acești bloggeri, inclusiv Tatarski, își desfășoară activitatea de mulți ani, acoperind operațiunile militare ale Rusiei și ale Wagner în Orientul Mijlociu și în Africa, precum și conflictul din regiunea estică Donbass, care a început în 2014.

După invazia din februarie 2022, au avut un rol esențial în incurajarea sprijinului pentru războiul pe scară largă împotriva Ucrainei.

„Au stabilit o dietă constantă de propagandă pro-război, anti-occidentală și anti-ucraineană pe care o servesc de mulți ani elementelor de dreapta de line dură din Rusia. Și au popularizat, în multe feluri, marca grupului Wagner și modul rusesc de a face război”, a explicat Rondeaux.

Influența bloggerilor a crescut și mai mult după măsurile autorităților ruse împotriva platformelor occidentale de socializare, precum Twitter și Instagram.

„Cu toții au început să migreze pe Telegram, după care preluarea conținutului produs de ei a avut o explozie în jurul lunilor aprilie- mai ale anului trecut, adică în momentul în care rușii au început să traverseze o mulțime de eșecuri militare”, a explicat pentru CNN Katerina Stepanenko, analist în materie de Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Rusia a avut o tentativă nereușită de a bloca Telegram anterior deoarece fondatorii platformei au refuzat să furnizeze cheile de criptare către FSB, serviciile de securitate internă. Rusia a anulat interdicția asupra platformei de mesagerie în 2020.

Multe dintre cele mai populare bloguri militare de pe Telegram au rădăcini în mișcările ultranaționaliste. Ideile pe care le răspândesc nu sunt neapărat noi, dar ajung acum la mult mai multe persoane datorită tehnologiei.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și