Cine sunt bureații pe care atât rușii, cât și vesticii îi numesc „cei mai sângeroși soldați”. Activistă: „Am trimis 400 de bărbați în Mongolia, să evite războiul”

700

Libertatea a vorbit cu Mariya Vyushkova, activistă bureată și cercetătoare la Universitatea Notre Dame din SUA, despre propaganda rusă și încercările organizației din care face parte de a-i ajuta pe etnicii bureați să nu plece la război. Aceștia sunt o minoritate predominant budistă din sud-estul Federației Ruse înrudită cu mongolii.

În luna noiembrie a anului trecut, Papa Francisc a spus într-un interviu cu o publicație americană că cei mai cruzi soldați pe care i-a trimis Rusia în Ucraina nu sunt etnicii ruși, ci cecenii și bureații. Mariya Vyushkova este cercetătoare în quantum computing (computing cuantic) în SUA la Universitatea Notre Dame din statul Indiana. Aceasta este și cofondatoare a Fundației Bureația Liberă, o organizație creată de către membri ai diasporei bureate în martie 2022, la doar câteva zile de la invazia rusă în Ucraina.

Fundația lucrează pe trei paliere: număratul și identificatul soldaților bureați din armata rusă care au fost uciși sau capturați în Ucraina, ajutarea bureaților mobilizați să evite trimiterea pe front și combaterea discriminării etnicilor bureați.

Membrii Fundației vorbesc despre faptul că bureații sunt suprareprezentați în armata rusă din cauza sărăciei regiunii din care provin. Ei mai spun și că rezerviștii bureați sunt mai des mobilizați decât etnicii ruși din partea vestică a Federației pentru că puterii de la Moscova îi pasă de viețile minoritarilor chiar mai puțin decât de cele ale etnicilor ruși.

Bureatia este o republică din sudul Siberiei aflată la est de lacul Baikal, cu cei mai mulți morți în războiul din Ucraina. În iulie anul trecut, peste o sută de soldați bureați au refuzat să se întoarcă la război, după un apel video transmis de soțiile lor prin care îi chemau acasă.

Libertatea: Cu ce se ocupă Fundația Bureatia Liberă?

Mariya Vyushkova: Noi suntem prima organizație etnică antirăzboi din Rusia. La început eram doar o mână de oameni de peste tot din lume care făceam videouri cu mesaje împotriva războiului din Ucraina, îndreptate către o audiență bureată. Videourile au avut succes și mulți oameni ne-au întrebat „Ce organizație reprezentați?” așa că ne-am făcut o organizație oficială. În primul rând oferim informații despre război oamenilor din Bureatia, pentru că accesul lor la surse independente de informații este foarte limitat.

Bărbații care refuzau să lupte erau trimiși în pivnițe

– Acordați și sprijin activ cetățenilor ruși care se opun războiului?

– Încercăm să ajutăm „obiectorii de conștiință” (bărbații care sunt mobilizați, dar refuză să se ducă la război – n.red.) pe cât posibil. Până în septembrie 2022, am ajutat zeci, dacă nu sute de soldați. Cei care refuzau să lupte erau tratați ca prizonieri ai propriei armate și erau de obicei ținuți în grup în pivnițe. Iar dacă unul dintre ei reușea să-și păstreze telefonul, ne suna și vorbea în numele întregului grup. Și noi îi ajutam pe toți cu sfaturi de natură legală.

Cum faceți asta mai concret?

– Una dintre acțiunile noastre recente a fost închirierea a 10 autobuze pentru a-i transporta pe cei care fug de mobilizare în Mongolia vecină. Din fericire, Mongolia și-a deschis granițele pentru acești oameni. Dar resursele noastre financiare sunt limitate și apoi ne-am mai și confruntat cu faptul că șoferilor de autobuz le era tot mai frică să facă astfel de curse. Măcar am reușit atunci să scoatem 400 de oameni din țară. Pentru că armata nu are resursele necesare de a-i căuta pe cei care nu se prezintă. Preferă să-i încorporeze pe cei care sunt mai susceptibili la propaganda lor sau pe cei care nu-și cunosc drepturile legale. Discutăm toate aceste lucruri în mod constant pe canalul nostru de YouTube și pe Instagram, unde ne găsesc cei mai mulți ruși. Instagramul e blocat în Rusia, dar lumea se folosește de VPN-uri.

– Faceți apel și la alte forme de nesupunere civică?

– Nu, pentru că e foarte periculos pentru oameni să facă așa ceva. Oricine protestează pe față împotriva războiului e arestat. Natalia Filonova, o activistă bureată, tocmai a fost arestată, iar fiul ei de 15 ani a fost dus la orfelinat, deși are rude apropiate. Și fac presiuni psihologice asupra lui ca să-și condamne mama. Din păcate, și el e acum prizonier politic. De aceea nu instigăm la proteste pentru că atunci când acești oameni sunt arestați nu putem să-i ajutăm. Nu facem apel la nesupunere civică deschisă, ci la evitarea mobilizării.

Listele secretizate cu morții de pe front 

– De ce numărați morții din rândurile armatei ruse?

– E foarte important ca și cineva să-i numere, pentru că cei care conduc Rusia consideră acest tip de informație ca fiind periculos pentru ei fiindcă influențează opinia publică. În luna iunie, un tribunal din Kaliningrad a hotărât că e ilegal să publici listele morților și răniților. E voie să publici necrologuri, dar nu listele cu morți. Nu ai voie să afli câți sunt. În Bureatia există câteva publicații care se ocupă cu numărarea morților, dar în alte locuri din Transbaikalia (regiunea istorică din care face parte Bureatia – n.red.), nimeni nu făcea acest lucru și nimeni nu analiza datele din punct de vedere demografic. De aceea ne-am hotărât s-o facem noi.

– Cum aflați câți soldați au murit în Ucraina?

– Punem cap la cap informații publicate în mass-media locale sau postate pe rețelele sociale de către familiile soldaților morți. Câteodată tot ce trebuie să faci e să fii atent la informațiile pe care ți le oferă indirect instituțiile media ale statului. De exemplu, în decembrie, televiziunea locală de stat din Bureatia a spus că însărcinatul cu drepturile omului (din cadrul guvernului regiunii) primisese 656 de petiții din partea rudelor unor soldați, majoritatea dispăruți în luptă sau capturați de către ucraineni. Până la acea dată, singura estimare a morților și dispăruților pe care o aveam era de 350 de persoane. Acum aflăm că sunt cel puțin de două ori mai mulți. Ne uităm apoi la rapoarte financiare. De exemplu, s-a raportat că de Anul Nou au fost cumpărate 13.000 de cadouri pentru soldații care luptă în Ucraina. Așa am aflat câte persoane din Bureatia au fost trimise acolo. În baza unor astfel de informații reușim cât de cât să aflăm ce se întâmplă. Toată lumea știe că e război, toată lumea știe că e mobilizare, dar nimeni nu cunoaște dimensiunile problemei, mai ales pentru Bureatia. Asta încercăm noi să aflăm și să le comunicăm oamenilor.

„Operațiune specială” și la televizor

– Se confruntă fundația dvs. cu presiuni din partea autorităților ruse?

– Da, sigur. Știu de noi. Președinta organizației noastre, Aleksandra Garmazhapova (jurnalistă aflată acum în exil în Praga – n.red.), a fost recent etichetată oficial ca „agent străin”. Și nu numai asta, dar au și spus că e finanțată de către Ucraina. E complet fals, însă spun lucrurile astea ca să-i facă probleme ei și rudelor ei care trăiesc în Rusia. Încearcă să-i distrugă credibilitatea.

Faimosul propagandist Dmitri Kiseliov a afirmat în emisiunea sa TV că fundația noastră i-ar fi provocat cumva pe ucraineni să omoare niște prizonieri bureați ale căror nume nu le-a menționat. Cică le-am fi dat ucrainenilor informații care i-ar fi determinat să-i ucidă pe prizonieri. Doi prizonieri au murit într-adevăr după ce au fost capturați, dar nu știm în ce condiții. Noi oricum n-avem nimic de-a face cu asta. Dar acest incident este cunoscut și acuzația a avut, din păcate, un efect pentru că am primit o grămadă de comentarii și întrebări pe tema asta de la publicul nostru.

Dezinformarea vine de la vârf. Chiar și Vladimir Soloviov (propagandistul TV preferat al lui Putin – n.red.) a spus minciuni despre organizația noastră la el în emisiune și pe canalul său de Telegram. Măcar așa știm că facem ceva bine, că se simt amenințați de noi.

– Cât de puternică este propaganda prorăzboi în Bureatia la ora actuală?

– Foarte puternică. Liderul Bureatiei, Aleksey Tsidenov, încearcă să se facă cunoscut drept cel mai mare susținător al războiului din Siberia. A făcut un efort imens pentru a termina mobilizarea cât mai repede, ca să poată fi primul care a recrutat numărul cerut de soldați. Iar asta a rezultat în situații în care, de exemplu, un tată cu trei copii a fost mobilizat cu o zi înainte ca Ministerul Apărării să anunțe că cei care au trei copii sunt scutiți de mobilizare. Dar prevederea nu funcționează și retroactiv.

Citește interviul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și