Ce sunt, de fapt, și cum operează „forțele speciale ruse”. Explicația analistului Mark Galeotti
În cartea sa „Războaiele lui Putin”, analistul în materie de Rusia Mark Galeotti descrie ce sunt și cu ce se ocupă, unitățile cu destinație specială.
Se scriu și se spun multe lucruri despre Spetsnaz, dar, de fapt, se știe foarte puțin despre ce sunt aceste unități și scopul pentru care au fost create.
Un veteran a explicat de ce în viziunea lui aceste forțe sunt despre precizie și determinare, mai degrabă decât despre forță brută și curaj: „curajul este dorința de a muri încercând să atingi obiectivul; determinarea este voința de a găsi o cale de a ajunge acolo rămânând în viață”.
S-a creat o adevărată mitologie în jurul acestor forțe – care este la fel de înșelătoare precum este de stufoasă. O mare mare parte din ea provine de la pretinse dezvăluiri ale dezertorului sovietic Vladimir Rezun, care le-a caracterizat drept amenințări mortale pentru NATO, oferind o seamă de detalii antrenante: își testau abilitățile de luptă pe condamnați, pe care îi omorau; aveau cizme cu talpă inversată, astfel încât urmele lor să pară că merg în altă direcție; foloseau un cuțit cu un resort puternic prin care trăgeau cu lama.
Aceste detalii s-au dovedit nu tocmai corecte – de pildă, se foloseau într-adevăr cuțitele NRS-2, dar acestea nu lansau lama, ci aveau o țeavă cu un singur glonț – sau greșite de-a dreptul.
Unitățile cu destinație specială
Evoluția forțelor speciale ale Rusiei a fost modelată de accentul pus pe războiul în masă și pe primatul strategiei venite de la vârful sistemului în detrimentul abilităților individuale ale soldaților de la bază. Denumirea vine de la „Spetsialnoye Naznacheniya”, care înseamnă „cu desemnare specială” sau „cu scop special”. Detaliul este important: nu sunt propriu-zis „forțe speciale” în sensul occidental, unde accentul se pune pe caracterul special al forțelor. În schimb, variantele ruse se disting prin rolul special care este atribuit acestor trupe. Până de curând, mulți sau chiar majoritatea celor din Spetsnaz erau recruți și, cu toate că erau „mai speciali” decât soldații obișnuiți sau alte forțe, ar fi totuși cumva exagerat să fie puși pe aceeași treaptă cu forțele de elită occidentale – precum trupele britanice SAS sau Seals și Beretele Verzi americane – cu care au fost adesea asimilați în mod greșit.
Detalii, AICI