Unele state NATO ar putea lua în calcul să trimită trupe în Ucraina, susține un fost secretar general
Un grup de state europene ar putea să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă aliații din NATO nu vor oferi garanții tangibile de securitate Kievului la summitul de la Vilnius, susține Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al Alianței Nord-Atlantice.
În contextul apropierii summitului de la Vilnius, programat pe 11 și 12 iulie, Volodimir Zelenski a cerut un „mesaj foarte clar” din partea NATO asupra primirii Ucrainei în rândurile sale „după război”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat sprijinul Alianței față de aspirația Ucrainei de a deveni membră, dar a evitat să menționeze un calendar de aderare. În schimb, Stoltenberg a declarat că problema garanțiilor de securitate se va afla pe agenda summitului de la Vilnius. Totuși, a precizat șeful NATO, aceste garanții nu vor include un angajament de tipul celui din articolul 5 din Tratatul Alianței.
„Avem în vedere o serie de opțiuni pentru a semnala că Ucraina avansează în relația sa cu NATO”, a declarat ambasadoarea Statelor Unite la Alianța Nord-Atlantică, Julianne Smith.
Rasmussen, angajat în găsirea unui loc pentru Ucraina în viitoarea arhitectură de securitate a Europei, a efectuat un turneu pentru a evalua starea de spirit înainte de summitul de la Vilnius.
În lipsa unor garanții, unele state membre ar putea decide să intervină unilateral de partea Ucrainei, chiar și cu trupe, susține fostul șef al NATO, referindu-se în special la Polonia.
„Există o posibilitate clară ca unele state să ia măsuri de la caz la caz. Știm că Polonia este foarte angajată să ofere asistență concretă Ucrainei. Și nu aș exclude posibilitatea ca Polonia să se implice și mai mult în acest context la nivel național, urmată de statele baltice, inclusiv cu opțiunea de a trimite trupe pe câmpul de luptă”, a declarat Rasmussen.
În opinia lui Rasmussen, polonezii „simt” că Occidentul „a ignorat prea mult timp avertismentele lor cu privire la adevărata mentalitate” a Rusiei lui Putin. „Cred că polonezii iau în serios la posibilitatea de a forma o „coaliție a bunăvoinței” dacă Ucraina nu va obține nimic la summitul de la Vilnius”, a insistat el.
Pentru a evita un astfel de caz, care nu ar fi ilegal în afara cadrului NATO, Rasmussen afirmă că este esențial ca Ucraina să primească garanții de securitate scrise, de preferință înainte de summit.
Detalii, AICI