Putin a promulgat în secret un decret care îi permite să cumpere „la reducere” activele companiilor occidentale care pleacă din Rusia
Dictatorul rus, Vladimir Putin, a promulgat un decret confidențial prin care guvernul rus primește puteri speciale să cumpere active ale companiilor occidentale „la reduceri semnificative”, o decizie menită să facă mai dificilă plecarea acestora din Rusia și să înlesnească eforturile de naționalizare ale regimului de la Kremlin, relatează FT, citat de The Moscow Times.
Prin acest nou decret, guvernul rus primește prioritate la cumpărarea activelor companiilor occidentale scoase la vânzare. Conform FT, aceste active pot fi cumpărate la prețuri reduse și vândute apoi pentru profit. Întrebat cu privire la aceste informații, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov a spus că orice decizie de cumpărare a activelor occidentale „este treaba noastră”. „Dacă o companie nu-și respectă obligațiile atunci, bineînțeles, intră în categoria companiilor obraznice”, a spus Peskov, adăugând și că unele companii occidentale „nu mai plătesc salarii” sau „au plecat din Rusia suferind pierderi mari”. „Le spunem la revedere acestor companii. Ce facem noi după cu activele lor e treaba noastră”, a adăugat oficialul de la Kremlin.
Sute de companii occidentale fie au părăsit Rusia fie și-au redus semnificativ operațiunile în această țară după ce Putin a declanșat invazia contra Ucrainei în februarie 2022. Conform acestui decret confidențial, companiile private care cumpără active occidentale trebuie să fie deținute majoritar de ruși, iar 20% din activele cumpărate trebuie să fie puse pe bursa rusească. Afaceriștii occidentali care vor să plece sau care au plecat deja din Rusia au spus că decretul lui Putin este o „cutie a Pandorei”, care va conduce, într-un final, spre naționalizare. Conform informațiilor FT, Kremlinul ia în calcul măsuri și mai draconice de naționalizare. Amenințarea cu naționalizarea companiilor este o parte a strategiei rusești împotriva SUA și UE, o încercare de a răspunde la sancțiunile occidentale și la decizia marilor branduri de a pleca din Rusia. Până acum, SUA și aliații au blocat sau confiscat active rusești în valoare de peste 350 de miliarde de dolari, despre care există semnale că vor fi folosiți pentru reconstrucția Ucrainei după încheierea războiului. Încă din decembrie, Rusia a obligat companiile străine să-și vândă activele către cumpărători ruși la prețuri reduse cu 50% și le-a obligat să plătească o taxă de ieșire de pe piața rusească de cel puțin 10% din valoarea de tranzacționare.