BBC: Ce va face Putin după rebeliunea armată care a zguduit țara și alte întrebări cheie
Cu toate că „marșul pentru dreptate” al liderului mercenarilor ruși din gruparea Wagner, Evgheni Prigojin, a durat doar 24 de ore, regimul de operațiuni antiteroriste a rămas încă în vigoare la Moscova, relatează BBC.
Timp de 24 de ore, regimul lui Vladimir Putin s-a confruntat cu cea mai mare criză. Deși revolta armată a mercenarilor Wagner s-a încheiat, liderul de la Kremlin a ieșit din această situație „șifonat”.
Care va fi următoarea mișcare a lui Putin?
Aversiunea președintelui rus față de trădare a fost expusă și în discursul televizat de sâmbătă, în care l-a învinuit pe Prigojin de trădare, dar și de faptul că și-a „înjunghiat” țara pe la spate. Din acel moment Putin s-a retras din lumina reflectoarelor și nu se știe dacă se mai află la Moscova.
În cadrul unui interviu care pare să fi avut loc înainte de „marșul pentru dreptate” și care a fost difuzat duminică, președintele rus susținea că Rusia este încrezătoare că își va duce la bun sfârșit planurile privind „operațiunea militară specială”.
Unii sunt de părere că liderul de la Kremlin va reacționa într-un anumit fel, fie va lansa bombardamente în Ucraina, fie își va îndrepta furia pe „aliații” săi din Rusia care nu i-au acordat sprijin.
Europarlamentarul polonez Radek Sikorski a afirmat că Putin „probabil îi va epura pe cei pe care îi consideră ezitanți”, iar astfel regimul său va deveni „mai autoritar și mai brutal”.
Ce va face „Bucătarul lui Putin” în Belarus ?
Persoana din spatele insurecției, Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, nu va fi urmărită penal, după ce „împăcarea” mediată de Lukașenko. Analiștii din Rusia sunt de părere că liderul mercenarilor Wagner nu va părăsi Rusia discret.
După ce mulți ani a făcut treaba „murdară” pentru Kremlin, Prigojin se bucura, în sfârșit, de lumina reflectoarelor.
Există observatori care se întreabă cât de mult îl va putea controla liderul belarus Alexandr Lukașenko pe Prigojin, în cazul în care se va stabili la Minsk, și, dacă mercenarii săi îl vor urma, ce amenințare vor reprezenta pentru Rusia, Belarus și Ucraina.
Ce se întâmplă în prezent cu gruparea Wagner?
Înainte ca această surprinzătoare rebeliune să se desfășoare, zeci de mii de mercenari Wagner aveau un rol important în războiul din Ucraina. Însă, zilele lui Wagner ca armată independentă erau numărate.
Prigojin a refuzat să semneze un contract prin care mercenarii săi să fie aduși sub autoritatea ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, iar repulsia față de această mișcare este văzută ca un factor decisiv în transformarea unei dispute de multă vreme în rebeliune.
Însă, având în vedere că efemera revoltă a luat sfârșit, iar Prigojin se pare că se îndreaptă spre exil, mulți se întreabă ce vor face mercenarii săi.
Acuzațiile au fost aparent retrase împotriva celor implicați în revoltă. Pe rețelele de socializare au fost publicate videoclipuri în care mercenarii Wagner pot fi văzuți părăsind orașul Rostov pe Don, unde puseseră stăpânire asupra unor situri militare. Guvernatorul din Voronej a anunțat, de asemenea, că luptătorii Wagner părăsesc regiunea sa.
Detalii, AICI