Se pune la cale fraudarea alegerilor prezidențiale prin înregistrarea prealabilă a unor cetățeni de a vota în Rusia, deși sunt în Moldova. Sunt implicați și membri ai PSRM

104

De când a fost lansat procesul de înregistrare prealabilă a moldovenilor din diasporă pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, societatea civilă vorbește despre fraude masive în cazul solicitărilor de deschidere a secțiilor de votare în Federația Rusă și atenționează că socialiștii și Igor Dodon ar pune la cale o schemă pentru falsificarea rezultatelor scrutinului prezidențial.

În câteva zile, Federația Rusă a ajuns pe primele poziții în lista statelor de unde solicită cetățenii înregistrarea prealabilă pentru a participa la viitoarele alegeri. Dacă până la parlamentarele din 2019, erau mai puțin de 600 de solicitări din Rusia, astăzi numărul acestora a ajuns la 5 533, dintre care 2 413 au parvenit la CEC în formă scrisă, cu semnături de la persoane care ar intenționa să voteze la Moscova sau la Sankt Petersburg.

„Cutia Neagră”, emisiune difuzată la postul de televiziune tv8 a analizat mai multe liste depuse la CEC și a identificat zeci de oameni care de fapt nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită, dar care au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie acolo. Este grav  că în liste sunt persoane care activează în funcții publice, în cadrul autorităților locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.

Echipa Cutia Neagră a fost în satul Grinăuți-Moldova din raionul Ocnița unde mai mulți angajați ai Primăriei au semnat pentru a se înscrie prealabil pentru a vota la prezidențiale la Moscova sau Sankt Petersburg. Listele cu semnături au fost depuse pe 7 august la CEC. Printre solicitanți se numără: secretara primăriei, contabila șefă, perceptorul fiscal și șoferul primăriei.

Funcționarii neagă că ar fi comis o ilegalitate. Unii spun că aveau intenții reale de a se deplasa în Rusia, iar alții argumentează că au fost induși în eroare, neînțelegând de fapt pentru ce semnează. De exemplu, contabila Primăriei și soțul său ar fi semnat în mijlocul drumului, fără a intra în detalii și a verifica atent ce este cu această listă.

Reacția președintelui CEC

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, susține că a auzit din presă despre aceste îngrijorări legate de fraudarea procesului de înregistrare prealabilă a alegătorilor în Rusia, dar probe concrete nu i-au fost prezentate, iar CEC nu are obligația de a verifica corectitudinea întocmirii acestor liste.

„CEC nu investighează modul în care au fost colectate semnăturile. Noi doar recepționăm cererile colective sau separate ale cetățenilor. Dacă nu vor fi sesizări argumentate pe subiectul dat și nu va fi demonstrat faptul că semnăturile de pe aceste cereri nu aparțin persoanelor date, într-adevăr există riscul că noi vom luat în considerație aceste cereri la determinarea numărului de cereri pentru secțiile de vot. De aceea, în situația în care se depistează asemenea cazuri trebuie să existe sesizare pentru ca procuratura și organele Ministerului de Interne să examineze fiecare caz în parte”.

Cu o reacție la aceste ilegalități a venit ieri seara într-un live pe pagina sa de Facebook și lidera PAS, Maia Sandu, care a declarat că se va adresa la Procuratură, pentru a verifica și investiga cazurile abuzive depistate în procesul de înregistrare prealabilă a cetățenilor moldoveni din diasporă, pentru a putea vota la scrutinul prezidențial acolo unde se vor afla la 1 noiembrie curent.

„Am urmărit un reportaj despre fraude suplimentare. În reportaj am văzut oameni care sunt în Republica Moldova, dar au semnat că vor vota în Federația Rusă. Noi vrem ca toți cetățenii Republicii Moldova să poată să participe la alegeri libere și corecte, îi îndemnăm pe cetățeni să aibă mare grijă și să nu comită infracțiuni. Noi o să mergem la Procuratură și cu aceste informații pe care le-am văzut în reportaj și cerem CEC să se autosesizeze și să nu permită ca informația falsă prezentată de oamenii socialiștilor să stea la baza deciziilor deschiderii secțiilor de vot”, a spus Maia Sandu.

Întreaga investigație despre posibila fraudare a alegerilor prezidențiale prin deschiderea mai multorsecții de votare, în baza unor pretinse înregistrări prealabile a moldovenilor din Federația Rusă o găsiți aici.

Amintim că, recent, Asociația Promo-LEX a publicat o analiză prin care se demonstrează că, cei  mai activi în procesul de înregistrare prealabilă s-au dovedit a fi cetățenii Republicii Moldova, care în ziua alegerilor se vor afla în Federația Rusă. Înregistrările prealabile a acestora au crescut de 3,5 ori. Astfel, în Federația Rusă în acest an ar urma să fie deschise suplimentar opt secții de votare.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și