Neutră de sute de ani, o țară din Europa vrea să fie protejată de „Scutul Cerului”
Elveția vrea să se alăture umbrelei europene de apărare aeriană Sky Shield, o mișcare despre care criticii spun că este incompatibilă cu tradiția de lungă durată de neutralitate a țării, relatează Sky News.
European Sky Shield este un sistem comun de apărare aeriană propus de Germania în 2022 pentru a stimula apărarea aeriană europeană, o problemă care a devenit mai evidentă după invazia Rusiei în Ucraina.
Ministrul elvețian al apărării, Viola Amherd, urmează să semneze o declarație de intenție de aderare la program în timpul unei întâlniri cu omologii săi din Austria și Germania, care va avea loc vineri.
„Elveția dorește să participe la Inițiativa europeană Sky Shield și o declarație de intenție urmează să fie semnată la Berna”, a declarat Ministerul Apărării pentru Reuters, confirmând un raport anterior al radiodifuzorului SRF.
Dar această mișcare a provocat îngrijorări din partea celor din Elveția, care prețuiesc neutralitatea de lungă durată a națiunii.
„Acest lucru nu se potrivește cu o Elveție strict neutră”, a declarat Werner Gartenmann de la grupul de lobby Pro Schweiz.
El s-a declarat îngrijorat că această mișcare ar face Elveția dependentă din punct de vedere militar de țări străine și de NATO și ar transforma țara într-o țintă.
Un total de 17 țări europene, dintre care 16 sunt membre NATO, au semnat până acum pentru acest proiect, inclusiv Germania, Marea Britanie, Finlanda și Suedia.
Este vorba despre a face achiziţii comune pentru a dispune de spectrul complet de sisteme antiaeriene, pe baza Iris-T german pentru raza scurtă de acţiune, Patriot american pentru raza medie şi a sistemului americano-israelian Arrow-3 pentru raza lungă.
La finalul săptămânii trecute, și Austria și-a anunțat intenţia de a adera la iniţiativa europeană de scut aerian.
„Trebuie să luăm şi vom lua precauţii pentru a ne proteja ţara împotriva riscului de atacuri cu drone sau cu rachete”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer într-un comunicat, invocând „o ameninţare care s-a agravat considerabil”.