Orban, declarații dure: Aderarea Ucrainei la NATO va duce imediat la declanşarea celui de-al treilea război mondial

49

Aderarea Ucrainei la NATO va duce imediat la declanşarea celui de-al treilea război mondial deoarece ar însemna că alianţa nord-atlantică este în război cu Rusia, a susținut vineri la postul public de radio premierul ungar Viktor Orban, citat de MTI. Ca de fiecare dată, Orban, care se opune livrărilor de arme către Kiev, nu a formulat nici măcar o singură critică la adresa Rusiei, care a invadat Ucraina în 24 februarie 2022.

„Dacă am face ceea ce cere preşedintele ucrainean, am fi în al treilea război mondial”, a susţinut Orban într-un interviu acordat Kossuth Radio, scrie Agerpres, citând MTI.
„Occidentalii vor război”

Într-o ştire în care sunt reluate pe larg declaraţiile lui Orban, EFE notează că premierul ungar a acuzat Occidentul că vrea ca războiul din Ucraina să continue, fără însă a formula nici măcar o singură critică la adresa ţării invadatoare, Rusia.

„Occidentalii vor război. Există o majoritate zdrobitoare a celor care sprijină războiul”, a susținut Viktor Orban, aflat în oraşul Sopron, unde timp de trei zile a avut loc o reuniune a Guvernului Ungariei.
Viktor Orban a vorbit şi despre summitul NATO de marți și miercuri de la Vilnius, unde ţările membre au discutat, printre altele, despre posibila aderare a Ucrainei la alianţă, respinsă pentru moment.

În acest sens, Orban a susținut că „sunt de înţeles cerinţele ucrainene (privind aderarea ţării la NATO), dar, dacă le-am îndeplini, ne-am afla în cel de-al treilea război mondial”.

Liderii de la Kiev, acuzați că sunt „plini de pretenții”

Totodată, premierul Ungariei a criticat modul de a comunica al liderilor ucraineni, afirmând că acesta este, adeseori, „agresiv şi plin de pretenţii”, şi a adăugat că, prin livrarea de arme occidentale, Ucraina „nu se apropie de pace”.

Premierul conservator a reiterat că Ucraina „şi-a pierdut suveranitatea”, dat fiind că nu are bani şi luptă cu arme occidentale.

Ungaria este una dintre cele două ţări membre ale alianţei nord-atlantice, alături de Turcia, care nu au ratificat încă aderarea Suediei la NATO, iar Viktor Orban nu a anunţat când ar putea fi discutată problema în Parlamentul de la Budapesta.

Orban este considerat liderul UE cel mai apropiat de Moscova, însă, deşi a criticat sancţiunile UE împotriva Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, el a aprobat toate pachetele punitive ale UE, aminteşte EFE.

La rândul său, MTI preia o declaraţie a premierului Orban care a anunţat că se axează pe explorarea măsurilor legale şi politice aflate la dispoziţia executivului de la Budapesta pentru a împiedica Bruxellesul să pună în aplicare planul de cote privind migranţii.

Liderii țărilor membre NATO, reuniți în această săptămână la summitul de la Vilnius, au convenit să invite Ucraina să se alăture Alianței atunci când condiţiile o vor permite.

Totodată, membrii blocului militar au decis să renunţe la impunerea unui Plan de acţiune în vederea aderării (Membership Action Plan – MAP), făcând ca aderarea Ucrainei să treacă de la un proces în doi paşi la unul într-un singur pas.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și