Mutarea lui Putin unică în cei 24 de ani de putere: Șantajul monstruos la care NATO nu a răspuns

194

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina acum mai mult de 500 de zile capătă noi accente de escaladare în Europa, printr-o mutare unică a lui Vladimir Putin în cei 24 de ani de când se află la putere. Este pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece când armele nucleare rusești au fost dislocate în afara teritoriului său, în Belarus, un șantaj monstruos al liderului de la Kremlin la care NATO nu a răspuns încă.

Președintele Aleksandr Lukașenko al Belarusului a anunțat în iunie că Rusia a început să livreze arme nucleare tactice țării sale, lăudându-se într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya-1 că armele sunt „de trei ori mai puternice” decât bombele atomice aruncate de Statele Unite asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945, potrivit CEPA.

Deși desfășurarea nu schimbă echilibrul nuclear general dintre Statele Unite și Rusia, este o mișcare de escaladare semnificativă a Kremlinului. Este pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece când dispozitivele nucleare rusești se află în afara teritoriului său. Rusia va păstra controlul asupra armelor.

În timp ce Putin a încadrat desfășurarea ca un răspuns la prezența armelor nucleare americane pe o serie de baze NATO din Europa (acestea au ajuns pentru prima dată în anii 1950), mesajul implicit nu ar fi putut fi mai clar: Rusia își sporește amenințarea nucleară ca răspuns la sprijinul continuu al Occidentului pentru Ucraina.

Statele Unite nu și-au modificat postura nucleară ca răspuns, limitându-se până acum la critica publică a deciziei. Cu toate acestea, nu se poate nega faptul că prin mutarea armelor nucleare cu rază scurtă de acțiune în Belarus, Kremlinul exercită presiuni tocmai în zona de cea mai mare preocupare în rândul aliaților, și anume riscul ca escaladarea verticală să ducă la un război nuclear.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și