Cea mai eficientă capcană de pe câmpul de luptă din Ucraina: „Nu ai cum să supraviețuiești la așa ceva”

222

Brigăzile de geniști deja suprasolicitate și subechipate se confruntă zilnic cu calvarul de a dezamorsa kilometri întregi de câmpuri minate, relatează The Guardian.

Genistul Oleksandr Sliusa și-a petrecut ultimele 30 de ore detonând mine sub bombardamente rusești constante asupra satului Staromaiorske, în regiunea Donețk, recent eliberat de ucraineni.

Sliusar, în vârstă de 38 de ani, s-a întors la o bază militară bine adăpostită după ce în acea dimineață și-a dus un camarad cu răni de șrapnel la un spital din orașul Zaporojie.

Sliusar se confruntă cu dureri mari de spate de câteva săptămâni, dar comandantul său nu se poate lipsi de el acum.

„Pe hârtie, brigada noastră are 30 de geniști. În realitate, suntem 13. În ceea ce-i privește pe cei care sunt activi în acest moment, ei sunt cinci. Eu îmi injectez zilnic analgezice. Sunt două greșeli pe care le face în general un genist: să calce pe o mină și să se facă genist”, spune Sliusar

Cea mai minată țară din lume

Estimările variază, dar se spune că teritoriul afectat ar depăși de două ori suprafața Portugaliei

În același timp, nenumărate mine sunt implantate zilnic în solul Ucrainei, presărate aerian peste câmpuri și păduri sau eliberate din rachete.

În timp ce ucrainenii reușesc să elimine o mică parte din ele prin detonare, adeseori fiind detectate cu unelte rudimentare precum o tijă metalică, multe altele sunt aruncate de sus.

Soldații angajați în contraofensiva ucraineană se confruntă cu câmpuri minate de 16 km adâncime.

„Astăzi, Ucraina este cea mai minată țară din lume”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pentru The Guardian. „Sute de kilometri de câmpuri minate, milioane de dispozitive explozive, în unele secțiuni ale liniei frontului până la cinci mine pe metru pătrat”.

Capcane mortale

Există o varietate uluitoare de mine – dar unele dintre ele sunt în mod special periculoase.

Există minele așa-zisele min fluture, trimise din mortiere, elicoptere și avioane, care alunecă la sol, prin iarbă.

Dar există și minele de tip PMN, care conțin o cantitate mare de explozibili – acestea au puterea de a reteza un picior. Variantele MON-50 și MON-90 împrăștie fragmente ascuțite de oțel și au o rază de distrugere de până la 90 de metri.

Soldații ucraineni spun că se tem cel mai mult de variantele antipersonal POM-2 și POM-3. Acestea sunt distribuite de la distanță prin intermediul unei rachete și sunt aduse sol de o mică parașută. Mina este declanșată de senzorii săi seismici și detonează până la înălțimea pieptului, eliberând 1.850 de lame asupra țintei sale. Are o rază de acțiune letală de 16 metri.

„Nu poți să le dezamorsezi pe astea și nu supraviețuiești la așa ceva”, a explicat Sliusar, a cărui meserie era de grădinar peisagist înainte de invazia de anul trecut. „Tot ce poți face este să le distrugi trăgând în ele cu o Kalașnikov”.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și