Diplomații ruși au plecat, dar agenții FSB și GRU au rămas la Chișinău
Cel puțin doi din cei 10 diplomați ruși rămași la Chișinău după recentele expulzări au legături cu Serviciul Federal de Securitate rus, FSB, iar alții doi au înscrieri la adrese din Moscova asociate cu direcția de spionaj a armatei ruse, GRU, arată o investigație nouă a Europei Libere.
Lista actualizată după expulzarea diplomaților ruși și publicată de minister la 22 august arată că la Ambasada Federației Ruse din Chișinău au rămas numai 10 diplomați, care au fost acreditați în R. Moldova în perioade diferite, din 2013 până în 2022.
Între aceștia se numără doi prim-secretari, Konstantin Ziablikov și Boris Sucilin. Potrivit bazelor de date guvernamentale rusești văzute de Europa Liberă, ambii au fost înregistrați în trecut la adrese ale FSB-ului, la Moscova.
Konstantin Ziablikov, prim-secretar: înscrieri guvernamentale rusești arată că, în perioada 2010-15, Ziablikov a avut adresa de reședință pe strada Bolșaia Lubianka 2, din Moscova, faimoasa adresă a fostului KGB din perioada sovietică, unde astăzi își are sediul FSB.
În mai multe registre ale angajaților, locul de muncă al lui Ziablikov este trecut drept unitatea militară 14057, adică Direcția de contraspionaj militar a FSB pentru Districtul Militar Moscova.
Ziablikov apare alături de alte câteva sute de indivizi și pe o listă dată publicității în martie 2022 de Direcți de contraspionaj militar a Ucrainei, care îi identifică public pe aceștia drept angajați ai FSB „implicați în activități criminale” ale Rusiei în Europa.
La Chișinău, Ziablikov a fost acreditat în calitate de diplomat în august 2021, iar la o lună după acreditare se întâlnea cu conducerea Direcției Generale a Carabinierilor. Un comunicat moldovean explica nevoia întâlnirii prin faptul că Ziablikov era „responsabil de securitatea spațiilor interne” ale ambasadei.
Boris Sucilin, prim-secretar: acreditat în R. Moldova în aprilie 2019, Sucilin apare într-un registru de înmatriculare a vehiculelor din Rusia cu adresa Proiezd Dobroliubova 3a, o stradă în nord-estul Moscovei, la care a fost înregistrat între 2014 și 2019.
Clădirea situată la acea adresă este un cămin care aparținuse anterior unității militare nr. 93544 a FSB. O decizie a tribunalului orășenesc din Moscova, din 2011, spune că unitatea militară a fost desființată și înființat în locul ei un centru de instruire al FSB în domeniul noilor tehnologii informaționale.
Diplomați militari cu posibile legături cu GRU
Alți diplomați ruși aflați actualmente la post în R. Moldova au legături cu armata rusă și în primul rând, așa cum îl recomandă chiar funcția, atașatul militar și aerian, Andrei Lobov.
Dmitri Kelov, asistent al atașatului militar: date din registrul rus al mijloacelor de transport arată că Kelov este înscris la adresa Marșal Biriuzov 4.
Clădirea de la această adresă a fost folosită pentru cazarea angajaților GRU, inclusiv Anatoli Cepiga, un agent acuzat, în 2018, de otrăvirea cu gaz Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, în Marea Britanie. Autoritățile din Cehia l-au dat și ele în căutare pe Cepiga pentru a-l interoga în legătură cu aruncarea în aer, în 2014, a unui depozit ceh de muniție din estul țării.
Dossier Center, publicație de investigații finanțată de magnatul rus Mihail Hodorkovski, un adversar al Kremlinului, a relatat, în 2011, că armata rusă a încercat să ascundă datelor personale ale unor copii de spioni ruși, care locuiau în clădirea de pe Marșal Biriuzov. Soluția la care a recurs armata a fost să le adauge multora din acești copii câte 100 de ani la data nașterii trecută în registrele oficiale, așa încât să pară născuți la începutul secolului trecut, după cum arată date ale Fondului de Pensii din Rusia, care sunt citate în investigație și au fost verificate de Europa Liberă.
Acreditat în R. Moldova în august 2021, Kelov se alătura, în noiembrie, delegației Rusiei în Comisia Unificată de Control, o structură trilaterală responsabilă de supravegherea situației din zona de securitate de pe Nistru.
Alți diplomați cu legături în armata rusă
Alți câțiva diplomați ruși aflați actualmente la post în R. Moldova au legături cu armata rusă, dar pe care nu le afișează neapărat public.
Portalului rus de date biografice Viperson, a scris că Darvai are gradul militar de locotenent și că a fost timp de mai mulți ani consilier în cabinetul deputatului și generalului rus Igor Puzanov.
Născut la Tiraspol, în familia unui militar rus din fosta armată a 14-a, Darvai a absolvit Institutul de Stat pentru Relații Internaționale de la Moscova (MGIMO) și a lucrat în companiile „Uralsib” și „Lukoil”, înainte de a se alătura fundației „Renaștere”, apropiată administrației președintelui rus Vladimir Putin, după cum a scris în 2017, într-un număr al revistei MGIMO consacrat Moldovei.
Aleksandr Andreev, consilier: pe conturile sale de pe rețelele de socializare online, Andreev scrie că este absolvent al Academiei Diplomatice a Ministerului de Externe de la Moscova, însă într-o fotografie a lui Andreev publicată de mama sa, diplomatul apare într-o uniformă militară.
Uniforma de cadet are însemnele Forțelor de Comunicații subordonate Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse.
Acreditat în R. Moldova pe 17 februarie 2022, cu doar o săptămână înainte de invadarea la scară largă a Ucrainei de către forțele ruse, Andreev este copreședinte al CUC. În mai 2023, i-a luat apărarea unui comandant rus din Zona de Securitate, care a fost oprit de poliția moldoveană pentru că purta „panglica Sf. Gheorghe”, interzisă în R. Moldova.
După ce diplomații ruși au părăsit teritoriul R. Moldova, la 14 august, Andreev a declarat presei din regiunea transnistreană că decizia de reducere substanțială a numărului de diplomați și personal tehnic la ambasada Rusiei din Chișinău va crea „riscul unor perturbări” în ceea ce privește „menținerea păcii”.