Poate România să doboare dronele rusești?
Declarațiile oficialilor români, potrivit cărora țara este pregătită să folosească „toată puterea militară” pentru a-și apăra teritoriul, nu au rămas fără ecou. Jamie Shea, fost purtător de cuvânt al NATO, organizație pentru care a lucrat 38 de ani, a declarat într-un interviu pentru Canal 24 din Ucraina că România poate doborî aceste drone, însă cu o condiție: ca atacul să fie perceput ca fiind îndreptat cu intenție asupra României.
„Cu ajutorul NATO și al sistemelor proprii, România ar putea doborî aceste drone, în special Shahed-urile iraniene, care nu zboară foarte repede și sunt destul de mari, deci pot fi o țintă”, a declarat Jamie Shea.
Totuși, el a precizat că trebuie distinsă o nuanță foarte importantă, și anume că totul depinde de percepția asupra incidentului: el trebuie să fie văzut ca un atac deliberat și nu ca o întâmplare, un accident. Adică, pentru a activa articolul 5 al NATO, este necesar să se înțeleagă că țara membră NATO a fost ținta atacului.
„Bineînțeles, Rusia este responsabilă, deoarece Rusia, nu Ucraina, este cea care lansează aceste sisteme pentru a distruge clădiri, silozuri și a ucide civili. Dar în ceea ce privește articolul 5 (din Tratatul NATO – n.r.), aceasta depinde foarte mult de evaluarea faptului că un astfel de atac a fost deliberat, că ținta a fost o țară membră NATO și că acest atac nu a fost un accident”, a declarat fostul purtător de cuvânt al NATO.
În plus, Jamie Shea a subliniat și problema resturilor de dronă, a fragmentelor, „care este o problemă clasică de apărare aeriană, deci nu este atât de ușor”.
Dacă lovești o dronă și aceasta se sparge în 1.000 de bucăți care cad la sol, este foarte dificil să interceptezi acele 1.000 de bucățele, a mai precizat fostul oficial NATO.
În plus, Jamie Shea consideră legitime acțiunile guvernului român în ceea ce privește adăposturile și sistemele de alertă antiaeriană.
România este gata să folosească, în funcție de „nivelul amenințării”, sistemele antiaeriene împotriva dronelor rusești și va folosi „toată puterea militară” pentru apărarea teritoriului național, a declarat vineri generalul cu trei stele Gheorghiță Vlad, locțiitor al șefului Statului Major al Apărării.
Întrebat dacă România va folosi sistemele sale antiaeriene împotriva dronelor rusești, generalul adjunctul șefului armatei române a precizat: „În funcție de nivelul amenințării, suntem gata să folosim toată puterea militară pentru a apăra teritoriul românesc”.