Imagini cu submarinul rusesc distrus de militarii ucraineni la Sevastopol
Lovite într-un atac ucrainean cu câteva zile în urmă, nava de desant „Minsk”, dar şi submarinul „Rostov-pe-Don” sunt de nereparat având în vedere distrugerile suferite, susțin analiștii poralului oryxspioenkop.com.
Practic, o decizie de repunere la apă a celor două nave ar fără logică, din punct de vedere economic, deoarece lucrările ar costa total dezechilibrat de mult, spun analiștii. Conform unor noi imagini apărute, „Rostov-pe-Don” are găuri mari în prova, precum și în centrul carenei.
„Defense Express“ susține chiar că submarinul are avariate și sala de comandă, dar și tuburile de lansare a torpilelor care erau utilizate și la tragerea cu rachete Kalibr.
„Amploarea pagubei este de așa natură încât pot exista doar două opțiuni pentru soarta ulterioară a submarinului rus «Rostov-pe-Don» – fie reconstruirea navei «de la zero», fie, mai probabil, dezafectarea acestuia și folosirea ca «donator de piese de schimb» pentru alte submarine din Flota Mării Negre a Federației Ruse”, mai arată publicația.
Miercurea trecută, forțele aeriene ucrainene au lansat 10 rachete de croazieră asupra șantierului naval, avariind în mod semnificativ nava de debarcare „Minsk” a Rusiei și un submarin de atac, „Rostov-pe-Don”.
Rusia a declarat într-o postare pe Telegram că a doborât șapte dintre aceste rachete și trei dintre dronele maritime ale Ucrainei.
Federația Rusă își folosește submarinele pentru a lansa rachete de croazieră din Sevastopol, iar marina ucraineană pur și simplu nu are cu ce să le caute și să le distrugă în Marea Neagră.
Potrivit „Defense Express“, singura modalitate de a lovi un submarin rusesc era distrugerea acestuia la suprafață, adică în port. Acest lucru a fost realizat de piloții ucraineni.
„Defense Express“ subliniază că este pentru prima dată în istorie când un submarin este lovit de rachete de croazieră. Experții presupun că a fost lovit cu rachete Storm Shadow, franco-britanice al cărui focos are 450 kg.