Georgia: o „tentativă de puci”, suspendarea președintelui și eșecuri cu UE

108

Editorial de Diana Şanava

În decembrie, Uniunea Europeană ar urma să decidă dacă acordă sau nu Georgiei statutul de țară candidată la aderare. Tensiunile sunt în creștere în capitala țării din Caucaz. Serviciul de Securitate al Georgiei (SSG) a anunțat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, iar partidul de la guvernare a declanșat procedura de suspendare a președintelui Salome Zurabișvili.

Între timp, Occidentul continuă să trimită semnale guvernului georgian cu privire la timpul limitat în care încă mai poate îndeplini cele 12 condiții necesare pentru a obține statutul de țară candidat.

Presupusul „scenariu al unui Euromaidan”

La mijlocul lui septembrie, serviciul de securitate anunța că în Georgia se plănuiește organizarea unor proteste similare „Euromaidanului” din Ucraina. Potrivit SSG, un grup de persoane din interiorul și exteriorul Georgiei ar fi plănuit să destabilizeze țara și să provoace tulburări civile din octombrie până în decembrie, cu scopul final de a răsturna guvernul prin acțiuni violente. Organizarea și finanțarea acestui demers s-ar fi realizat și cu participarea unor alte țări.

SSG susține că printre autorii acestui „scenariu revoluționar” s-ar fi numărat și Georgi Lordkipanidze, fost ministru adjunct al afacerilor interne în guvernul lui Miheil Saakașvili, în prezent directorul adjunct al Serviciului de Informații Militare, fosta gardă de corp a lui Saakașvili, Mihail Baturin, dar și Mamuka Mamulașvili, comandantul „Legiunii Georgiene” care desfășoară operațiuni în Ucraina.

Reprezentanții SSG susțin că forțele distructive intenționau să construiască un „oraș de corturi”, baricade pe principalele străzi din Tbilisi sau lângă obiective cheie și clădiri guvernamentale, plănuind totodată „alte acțiuni ilegale și provocatoare”. Mai mult decât atât, Georgi Lordkipanidze și Mihail Baturin ar fi plănuit să provoace o explozie în „orașul de corturi”, un atac soldat cu multe victime în rândul protestatarilor și forțelor de ordine, și în același timp să provoace „confruntări violente între forțele de ordine și protestatari”.

Potrivit SSG, antrenarea tinerilor georgieni despre care se presupune că ar fi urmat să organizeze viitoarele proteste „Euromaidan” în Georgia, ar avea loc la granița polono-ucraineană, cu participarea organizației sârbe CANVAS (înființată de foști lideri ai mișcării „Otpor!”, care a contribuit la înlăturarea dictatorului iugoslav Slobodan Miloșevici).

În interviuri publicate de presa din Georgia, Mamuka Mamulașvili, pe care SSG îl numește unul din arhitecții loviturii de stat, a dezmințit toate acuzațiile. Catalogându-le pe care le-a catalogat drept „minciuni”. Liderul „Legiunii Georgiene” este de părere că Kremlinul încearcă astfel să aducă de partea Rusiei cetățenii georgieni care participă la operațiunile militare de partea Ucrainei.

SSG nu a prezentat nicio dovadă privind organizarea unui „Euromaidan” georgian. Serviciul de securitate a declarat însă că intenționează să discute această chestiune „împreună cu autoritățile de resort din țările partenere”.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și