Nordul Kosovo: un nou butoi cu pulbere în Europa: „Destabilizarea Balcanilor convine Rusiei lui Putin“
Un nou punct fierbinte a apărut pe harta Europei după atacul asupra poliţiei kosovare, comis la 24 septembrie în satul nordic Banjska, de către sârbi kosovari înarmaţi.
Aproximativ 30 de paramilitari sârbi kosovari au organizat o ambuscadă împotriva unei patrule a poliţiei kosovare în satul Banjska din nordul Kosovo la 24 septembrie. Ei s-au baricadat apoi într-o mănăstire ortodoxă din apropierea graniţei nordice cu Serbia, într-un schimb de focuri care a durat ore întregi. Atacul s-a soldat cu moartea unui ofiţer de poliţie kosovar şi a trei atacatori.
Uciderea poliţistului a scos la suprafaţă ani de neîncredere şi resentimente, în timp ce un război al cuvintelor între Belgrad şi Pristina, zile de doliu concurente şi apeluri la sancţiuni au deteriorat şi mai mult relaţiile deja fracturate, relatează platforma media European Newsroom , analiză preluată de Agerpres.
Guvernul kosovar a acuzat Belgradul că a sprijinit întreaga operaţiune, premierul Albin Kurti scriind că armele şi echipamentele folosite în atac au fost „fabricate de producătorii de arme militare de stat sârbi”. Belgradul neagă acest lucru, acuzând în acelaşi timp Pristina de discriminare împotriva populaţiei sârbe din Kosovo.
Kosovo, o fostă provincie sârbă care astăzi este locuită aproape exclusiv de albanezi, s-a separat de Serbia în 1999 cu ajutorul NATO şi şi-a declarat independenţa în 2008. Serbia, precum şi cinci state membre ale UE – România, Slovacia, Cipru, Spania şi Grecia – nu recunosc nici până în prezent suveranitatea Kosovo.
UE, cu sprijinul Statelor Unite, acţionează ca mediator în încercarea de a normaliza relaţiile dintre cele două părţi, care s-au înrăutăţit începând de anul trecut.
NATO va trimite trupe suplimentare pentru a-şi consolida forţa din Kosovo
Ca răspuns la atacul mortal, NATO a trimis trupe suplimentare în Kosovo. Două sute de soldaţi britanici au sosit la Pristina pentru a întări misiunea de menţinere a păcii a NATO, KFOR, au anunţat pe 6 octombrie Alianţa Nord-Atlantică şi Ministerul Apărării de la Londra. Aceştia se vor alătura contingentului britanic de 400 de soldaţi aflat deja în Kosovo, în cadrul unui exerciţiu anual.
Citește mai mult AICI