ANALIZĂ Politico: „Pană” de influență în Europa. Războiul Israel-Hamas a expus irelevanța UE
Dintre nenumăratele iluzii geostrategice care au fost distruse în ultimele zile, cea mai îngrijorătoare realizare pentru oricine locuiește pe continentul european ar trebui să fie următoarea: Nimănui nu îi pasă ce crede Europa.
Într-o serie de puncte de aprindere la nivel mondial, de la Nagorno-Karabah la Kosovo și la Israel, Europa a fost retrogradată în rolul unui ONG bine intenționat, ale cărui contribuții umanitare sunt binevenite, dar de altfel ignorate, se arată într-o analiză Politico.
Blocul de 27 de membri s-a luptat întotdeauna să articuleze o politică externă coerentă, având în vedere diversele interese naționale în joc. Chiar și așa, a contat în continuare, în principal datorită dimensiunii pieței sale. Influența globală a UE scade, totuși, pe fondul declinului secular al economiei sale și al incapacității sale de a proiecta puterea militară într-un moment de instabilitate globală în creștere.
În loc de puterea „geopolitică”, pe care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis-o când și-a preluat mandatul în 2019, UE a devenit o plevușcă paneuropeană, oferind un anumit grad de uimire jucătorilor adevărați, în timp ce în cea mai mare parte se face doar de râs, în deciziile sale contradictorii.
Dacă acest lucru sună dur, notează Politico, luați în considerare ultimele zile: în urma masacrului de către Hamas a sute de civili israelieni în weekend, comisarul european pentru extindere, Olivér Várhelyi, a anunțat luni, 9 octombrie, că blocul va suspenda „imediat” ajutorul de 691 de milioane de euro pentru Autoritatea Palestiniană. Câteva ore mai târziu, comisarul sloven Janez Lenarčič l-a contrazis pe colegul său maghiar, insistând că ajutorul „va continua atât timp cât va fi nevoie”.
Operațiunea de presă a Comisiei a continuat cu o declarație conform căreia UE va efectua o „evaluare urgentă” a unor programe de ajutor pentru a se asigura că fondurile nu vor fi direcționate către terorism, ceea ce implică că astfel de garanții nu erau deja în vigoare.
În ceea ce îl privește pe șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, rezultatul oricărei revizuiri a asistenței pentru palestinieni a fost o concluzie inevitabilă: „Va trebui să sprijinim mai mult, nu mai puțin”, a spus el marți.
Citește mai mult AICI