Israelul, pe „terenul de joacă al Diavolului”. Lumea se pregătește pentru cele mai aprige lupte de stradă de la al Doilea Război Mondial
Experții avertizează că trupele israeliene s-ar putea confrunta cu unele dintre cele mai aprige lupte de stradă de la al Doilea Război Mondial în orașul Gaza și în alte zone dens aglomerate pentru a distruge Hamas.
Studiile privind războiul urban și oficialii americani oferă comparații îngrozitoare cu Irak: Gândiți-vă la Falluja în 2004, la cele mai intense bătălii cu care trupele americane s-au confruntat în Vietnam sau la lupta de nouă luni pentru înfrângerea Statului Islamic la Mosul în 2016, care a făcut 10.000 de morți în rîndul civililor. Apoi, înmulțiți rata distructivă, eventual exponential, scrie „The New York Times“.
Hamas are de trei până la cinci ori mai mulți luptători – poate 40.000 în total – decât a avut Statul Islamic la Mosul. Poate atrage rezerve dintr-o populație tânără și agitată și are sprijin internațional din partea unor țări precum Iran. Chiar și singură, conducerea Hamas a avut ani de zile să se pregătească pentru luptă în Gaza, inclusiv pe străzile orașelor, unde superioritatea tancurilor și a munițiilor precise poate fi împiedicată de tacticile de gherilă. „Va fi urât”, a spus Lt. Col. Thomas Arnold, un strateg al armatei SUA care a publicat studii despre operațiunile urbane din Orientul Mijlociu. „Orașele sunt locul de joacă al diavolului – fac totul infinit mai dificil.”
Gaza, puternic urbanizată, cu Hamas adânc înrădăcinat, este un câmp de luptă deosebit de complex.
Peisajul
Fâșia Gaza are aproximativ 225 de kilometri pătrați, o bandă îngustă puțin mai mare ca suprafață decât Las Vegas, cu un grup de centre urbane dens populate. Orașul Gaza, capitala, are aproximativ 700.000 de oameni strânși pe aproximativ 32 de kilometri pătrați, cu clădiri mai înalte decât cele din Mosul unde au dus lupte grele forțele SUA, creând un front tridimensional mai periculos.
Multe invazii urbane – din Evul Mediu până în contemporaneitate – au început cu un avans rapid, pentru ca mai târziu să se împotmolească în cartiere care favorizează apărătorii. Mosul este un prim exemplu; altul este asediul Mariupolului de anul trecut. Câteva mii de soldați ucraineni au ținut orașul timp de aproape trei luni împotriva unei forțe rusești de cinci până la opt ori mai mari.
„Ei au folosit foarte eficient clădirile industriale ale orașului și rețeaua subterană a acestuia”, a scris John W. Spencer, director de studii de război urban la Institutul de Război Modern din cadrul Academiei Militare din SUA, într-un raport despre primul an al Războiul din Ucraina.
Hamas, cu mult înainte de atacul său asupra Israelului din această lună, a construit sute de mile de tuneluri sub orașul Gaza, care pot fi folosite pentru a se deplasa între pozițiile de atac, a ascunde ostaticii și a proteja proviziile.
În Mosul, unde Statul Islamic a avut mai puțin timp să sape, luptătorii au făcut găuri în pereți pentru a putea trage în tancuri prin clădiri. Au folosit drone ieftine cu camere pentru a ghida șoferii cu mașini capcană și au întins prelate peste străzi pentru a ascunde circuitele de aprovizionare.
Explozibili au fost ascunși în moloz și în ușile apartamentelor. Frigiderele, gunoiul tot ce poți și nu-ți poți imagina au folosit pentru a împiedica vehiculele militare. „Orașele vă pot atenua avantajele tehnologice”, a spus colonelul Arnold.
Detalii, AICI