Guvernul bulgar taxează gazul rusesc pe fondul tensiunilor politice interne

59

Analiză de Svetoslav Todorov

De multe ori, deciziile importante sunt luate în Bulgaria la finalul zilei de vineri, relativ departe de ochii presei. Un exemplu recent a stârnit un nou val de tensiuni între guvernul pro-european, format de o coaliție fragilă între două blocuri de altfel în opoziție, un Parlament fragmentat și o președinție prietenoasă cu Moscova.

În acest context, deși sunt sătui de alegeri, bulgarii au ieșit din nou la vot duminica trecută, de data aceasta pentru a lua parte la alegerile locale, organizate după un ciclu de doi ani de alegeri generale care s-au tot repetat.

Bulgaria încearcă să recupereze ce a pierdut, președintele spune nu

Pe 13 octombrie, guvernul hotăra să impună un impozit suplimentar de 10,20 EURO per megawatt-oră pentru gazele naturale aduse prin gazoductul Turkstream – un proiect controversat încă din faza de proiectare din 2005 și o moștenire grea a fostului premier Boiko Borissov și a partidului său, GERB, care în 2019 a dat undă verde livrărilor de gaze prin acest gazoduct, garantând astfel o sursă de venit pentru compania rusă Gazprom, izolând Ucraina și aducând extrem de puține beneficii propriu-zise pentru Bulgaria.

Această decizie, care reprezintă unul din puținele exemple când Bulgaria ia atitudine împotriva Rusiei, a fost aspru criticată de oficiali și analiști din Serbia și Ungaria, două țări care importă gaze naturale din Rusia prin intermediul Turkstream. Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a descris mutarea drept „o mare problemă”, potrivit gazetei Politika, în timp ce Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, aflat la Moscova pentru a participa la Săptămâna Energiei în Rusia, a comentat decizia spunând că este una „inacceptabilă” care „contravine ideii de solidaritate europeană”.

Pe 16 octombrie, Primul Ministru bulgar Nikolai Denkov, desemnat de partidul Continuăm schimbarea (care face parte dintr-o coaliție fragilă cu partenerii lor, Bulgaria Democrată, dar și cu partidele de opoziție GERB și Forțele Democrate Unite), declara că impozitul adițional crează un mediu competitiv sănătos, care va încuraja Ungaria și Serbia să găsească surse alternative de energie, susținând în același timp că noua taxă va aduce peste 2,2 miliarde de EURO la bugetul de stat al Bulgariei în fiecare an.

Macedonia de Nord s-a alăturat opoziției exprimate de Serbia și Ungaria. Pe 25 octombrie, Ministrul Economiei al acestei țări, Kreshnik Bekteshi, declara pentru presa locală că autoritățile de la Skopje vor cere despăgubiri dacă măsura va produce efecte nedorite. „Nu ne vom lăsa șantajați de Bulgaria sau orice altă țară”.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și