Oligarhii din Ucraina și relația lor cu Zelenski. Apogeul și decăderea mogulilor de la Kiev

120

Oligarhii Ucrainei au dominat odată economia, cu monopoluri pe energie și materii prime, și cu ajutorul aliaților din politică și justiție. Dar efectele combinate ale războiului, al recesiunii economice și al puterilor excepționale ale statului sub legea marțială au redus puterea oligarhilor de la Kiev, arată o amplă analiză a Financial Times.

Mulți și-au pierdut o mare parte din averea pe hârtie pe măsură ce forțele ruse au distrus fabricile lor – pierderi care au început cu invazia Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei în 2014.

Oligarhii nu au pierdut doar averi. Războiul a schimbat și dinamica politică împotriva lor. Puterea a fost concentrată în mâinile unui președinte popular și a forțelor armate și mai populare. Parlamentul, unde oamenii de afaceri puteau odată să cumpere sprijinul deputaților, a fost marginalizat.

Oligarhii din Ucraina, emanați de noua putere din anii ’90

Oligarhii Ucrainei au apărut după sfârșitul comunismului în anii ’90. Mulți și-au folosit banii pentru a capta organisme politice și de reglementare, mai întâi la nivel local, obținând condiții favorabile de afaceri și construind poziții de monopol în special în domeniul petrolului, gazelor, mineritului, producției de cărbune de cocs și oțel.

Adesea își promovau interesele de afaceri prin rețele informale de politicieni, agenți de aplicare a legii, judecători și oficiali, precum și prin intermediul posturilor lor media. Mulți au intrat direct în politică. Toți, cu excepția unuia dintre cei mai bogați oligarhi ucraineni pre-2022, au servit fie ca deputați sau miniștri.

Scăderea importanței oligarhilor este poate cea mai spectaculoasă schimbare dintre toate.

Vă pot asigura 100% că nu vor mai exista oligarhi ca rezultat al acestui război„, spune Rostislav Shurma, vicepreședinte al biroului președinției și consilierul lui Zelenski pentru afaceri. „Legea marțială a atribuit guvernului toată puterea de care are nevoie pentru a se ocupa de oligarhi„, a mai declarat acesta.

Comisia Europeană a recomandat luna aceasta ca UE să înceapă oficial negocierile de aderare cu Ucraina, lăudând progresele sale în reducerea puterii oligarhilor. Cu toate acestea, în afara guvernului lui Zelenski, puțini ucraineni sunt pregătiți să renunțe definitiv la oligarhi.

Este Ucraina pregătită să renunțe la oligarhi?

UE cere ca organele sale de reglementare și de aplicare a legii să acționeze sistematic pentru a preveni captarea statului – unde instituțiile importante devin dominate de interese private. Dar unii se tem că o nouă generație de oameni de afaceri conectați va lua pur și simplu locul actualului oligarhi.

Ediția ucraineană a revistei Forbes din decembrie trecut a calculat că averea combinată a primilor 20 de miliardari a scăzut la jumătate, la 22 de miliarde de dolari, de la invazia la scară largă a Rusiei. Cel mai mare pierzător a fost Ahmetov, ale cărui două mari uzine siderurgice din Mariupol au fost distruse în ofensiva Rusiei.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și