Erdogan insistă ca Turcia să fie primită în UE în pofida regimului său autoritar și se ia de Republica Moldova și Ucraina
Liderul turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat frustrările față de neacceptarea țării sale în Uniunea Europeană (UE) cu deprecieri și pronosticuri sumbre la adresa Republicii Moldova și Ucrainei.
„Faptul că li s-a acordat (Republicii Moldova și Ucrainei, n. red.) statutul de candidat nu înseamnă că vor deveni membre UE. Va începe un proces, şi ele vor fi blocate. Niciuna dintre aceste ţări nu este o Turcie”, a spus Erdogan la întoarcerea din Ungaria, unde s-a întâlnit cu premierul Viktor Orban.
„Este greşit ca Turcia, care este mai pregătită să adere la UE decât unele state membre, să fie ţinută să aştepte la uşă ani la rând din cauza unor obstacole politice”, a insistat Erdogan.
Liderul de la Ankara crede că Turcia merită să fie în UE pentru că are „potențial economic și strategic”. Însă, dincolo de acest potențial evocat de Erdogan, UE cere respectarea unor valori umane de bun simț, o economie de piață funcțională, instituții stabile și democratice, respectarea statului de drept și aderarea la obiectivele sale politice și economice etc. Ori candidatura Turciei la UE stagnează de mai mulţi ani tocmai pe fondul preocupărilor UE legate de carențele regimului Erdogan în domeniul drepturilor omului şi din cauza unor divergenţe referitoare la unele politici regionale, şi anume cele privind Mediterana de Est şi Insula Cipru, divizată etnic.
Liderii UE au convenit săptămâna trecută să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, chiar dacă aceasta continuă să lupte împotriva invaziei ruse, precum şi cu Republica Moldova.
Premierul ungar, un critic vehement al Ucrainei și un promotor al intereselor Rusiei, a fost convins de cancelarul german Olaf Scholz să iasă din sală în momentul votului pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru a nu bloca procesul.
Erdogan a mai susținut că aderarea la UE este un obiectiv strategic pentru Turcia și că speră să se facă progrese în a doua parte a anului viitor, când Ungaria va asigura președinția rotativă a Consiliului UE.